Спим най-сладко в синьо

Животът

25-06-2013, 13:01

Снимка:

BGNES

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Сините чаршафи или интериор в спалнята гарантират здрав сън

Цветът на спалното бельо се отразява и върху съня на хората.Същото важи и за обстановката в спалнята. Преди да грабнете четката или да хукнете към магазина за нови чаршафи,ето няколко съвета за надежден избор.
Добре е да знаете,че червеното спално бельо зарежда с енергия, но само за през нощта. На сутринта ще се чувствате приятно замаяни, все едно сте танцували цяла нощ, но ще сте без енергия.
Ако нямате възможност и сили за промяна на спалнята си, а държите на червените завивки, специалистите съветват да омекотите влиянието на агресивните шарки с бял плат, който се постила отгоре.
Ако използвате светлосиньо спално бельо, спокойният ви сън е гарантиран.
Зеленият цвят ще ви зарадва с приятни сънища – той гони кошмарите далече. Така че ако се страхувате, че ще сънувате кошмари, изберете зелено за спалнята си.
Жълтото и оранжевото ще ви заредят с оптимизъм и радост.След като спите в спално бельо с жълт или оранжев цвят, ще се събудите с усмивка.
Черното бельо се препоръчва само за бурни нощи. Ако все пак държите на черното, омекотете въздействието му с няколко зелени, сини или оранжеви елемента–допълнителни възглавници или просто сложете чаршаф с пастелен цвят под черния.
Белият цвят на спалното бельо е класически. Той ще ви помогне да се чувствате добре, като се събудите, без да ви натоварва с излишни емоции.
А ако искате да се чувствате в леглото си така, както сте се чувствали като дете, изберете светлорозово спално бельо или бяло спално бельо с розови щампи.
Ако сте фенове на лилавия цвят, ще ви разочароваме малко. Избягвайте го в спалнята. Той възбужда нервната система и тялото не може да релаксира. Виолетовите гами няма да ви позволят да спите повече от шест часа, пише Daily Mail.
Не мислете че само по-интензивните цветове са проблем. Скучното сиво и кафяво (без значение от нюанса) са определени като силно депресиращи. И ако си мислите, че в тази среда може да сънувате в розово, лъжете се!
Изследователи от Единбург са надникнали в 2000 домове, за да установят връзките между цветовете на спалнята и качеството на съня. Резултатите показват, че хората, спящи в стаи, декорирани в спокойни цветове като жълто, синьо или зелено, имат най-добрия сън през нощта.Главният експерт по съня Крис Идзиковски казва:„Това е невероятен резултат. Има специализирани рецептори в ретината на окото, наречени ганглий клетки, които са най-чувствителни към синия цвят. Те изпращат информация дълбоко в мозъка и влияят върху това в каква форма сме през деня".
Всеки цвят може да добави по няколко минути или часове към съня или да ги отнеме. Особено агресивно е лилавото, за което Крис обяснява:„Много хора смятат лилавото за аристократичен цвят. Той създава усещането за лукс в спалнята, но не действа добре на съня. Този цвят е за креативни личности и стимулира творческите процеси. Той държи ума буден. В стая с лилави стени или декорации е по-вероятно да имате бурни сънища или дори кошмари. Собствениците на такива помещения по-често се чувстват уморени и отпаднали на сутринта".