САЩ трескаво търсят Сноудън

Свят

25-06-2013, 13:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ погна Едуард Сноудън

Сноудън е скрит, но жив и здрав

Китай ликува, че маската на Вашингтон е паднала

САЩ продължават с трескавото търсене на бившият агент Едуард Сноудън. Той е обвинен в шпионаж заради това, че разгласи тайна програма, с която американските власти следят телефонните разговори и електронната поща на чуждестранните граждани, пребиваващи на територията на САЩ.
Вашингтон обвини Пекин, че е улеснил заминаването на Сноудън от Хонконг.

Говорителя на китайското външно министерство, обаче отвърна, че всички страни в спора за Сноудън трябва да приемат факта, че правителството на автономния град Хонконг е действало съобразно правните норми.

Централният китайски ежедневник "Женмин жибао" пише в редакционен коментар днес, че САЩ са преминали от ранга „модел за подражание в областта на гражданските права” в положението на „шпионин на личния живот” и „манипулатор на централизирания контрол върху глобалната мрежа интернет.

"Светът ще помни Едуард Сноудън, чиято дързост позволи да падне маската на морализатор на Вашингтон", пише още вестникът на Китайската комунистическа партия.

Междувременно съдбата на бившия сътрудник на Националната агенция за сигурност на САЩ  Едуард Сноудън остава неизвестна. Външният министър на Еквадор потвърди пред агенция Ройтерс, че "агентът" не е пристигнал в страната му, както се очакваше вчера.

Руски медии твърдят, че е напълно възможно Сноудън въобще да не е напускал територията на Русия. А основателят на сайта за разкрития „Уикилийкс” Джулиан Асандж обяви снощи, че "Едуард се намира на сигурно място", без да дава допълнителни подробности. Активисти на сайта обявиха преди дни, че са ходатайствали за отдаването на убежище на бившия агент в Исландия.

Говорител на Белият дом е заявил на редовен брифинг, че САЩ са влезли в контакт с всички страни, в които Сноудън може да потърси убежище, за да поискат неговото екстрадиране, след като преди дни американското правосъдие му повдигна задочно обвинения в шпионаж.