Прокуратурата се разрови в полетите на кабинета "Борисов"

Образувани са две досъдебни производства

Прокуратурата образува две досъдебни производства за полетите на кабинета "Борисов" след постъпили сигнали  от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

Софийска градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет, заради полетите с правителствения Авиоотряд 28. Обвинението срещу тях е, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет.

Софийската военноокръжна прокуратура пък е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления. Те са обвинени в това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили на 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България, като така са причинили щети в размер на близо 813 000 лева.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, уточняват от държавното обвинение.

Скандалите с полетите на правителствения авиоотряд започнаха  през миналата година, когато стана ясно, че той е превозвал футболния отбор "Бистришките тигри".
На 5 юни депутатите решиха да се сформира временна парламентарна комисия, която да разследва полетите на миналия кабинет. От своя страна бившият премиер Бойко Борисов обясни, че е летял, защото така е преценил за неговата сигурност. "Ще видите, че аз в чужбина съм летял само по работа, а вътре в страната, за да мога да направя две-три откривания на ден".

На първия си парламентарен контрол като премиер Пламен Орешарски заяви, че има редица слабости в системата за отчетност за заявките за полети с Авиоотряд 28. От него стана ясно, че МС е заплатил за полети с Авиоотряда 1 653 699 лева за периода 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато Авиоотрядът е бил към Министерство на транспорта. за периода август 2009 - март 2013 са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на Авиоотряда.

Стана ясно и че военни хеликоптери са използвани като "авиотаксита" по определението на председателя на временната комисия Венцислав Лаков.