Цветанов готов да снеме имунитета си

Зам.-председателят на ГЕРБ още не е подал заявление, защото се намира във Варна

Готов съм да подпиша заявление за снемане на имунитета си. Това заяви във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Главния прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на бившият вътрешен министър във връзка с разследванията срещу Станимир Флоров - бившият шеф на ГДБОП.

Цветанов каза, че към момента не е подал искане за снемане на имунитета, защото е във Варна, но е готов да подаде такова след като се прибере в София.

"Ако толкова много се бърза, съм готов да подпиша заявлението и тук и сега, защото към вчерашния ден нямах данните за делото", каза още бившият вицепремиер. Той допълни, че и сега няма данни за делото. "Когато имам данни ще се подпиша", допълни Цветанов.

В отговор на въпрос дали е спирал процедура за подслушване той каза, че е имало случаи, когато са коментирани конкретни ситуации, примерно източване на 20 литра нафта и не е необходимо да бъдат прилагани специални разузнавателни средства. Цветанов допълни, че в такива случаи се разговаря със съответните директори, за да се преосмислят пуснатите искания от Министерството на вътрешните работи.

"Аз не мога да разбера какво общо има Флоров с това, което беше свързано с неговото отстраняване от събития, които са били 1999-2000 г. и сега преплитането в този казус, за който в момента се търси някакво повдигане на обвинение", каза зам.-председателят на ГЕРБ. "Не се чувствам виновен във връзка с новите обвинения и нямам никакви прегрешения, свързани със закона", обяви още той.

Цветанов допълни, че през цялото време досега винаги се е ръководил само и единствено от интересите на държавата. "Може би това е неудобно за днешните управляващи, за голямо съжаление, и за тези, които участват в прокуратурата. Не знам това ли е най-важното в момента, за де се използва ресурсът на държавата за толкова смехотворни неща.", каза той.

Удивен съм от това, което наблюдавам по данъчната проверка, заяви още Цветанов. Той  поясни, че първата данъчна проверка, която бе извършена и по която няма отчетени нарушения, е била за периода 2004 - 2009 г. В момента се иска ревизия за 10-годишен период. Първият етап е от 2002 до 2006 г. и вторият е от 2007 до 2012 г. Цветанов направи пояснение за шестте имота, за да се спрат спекулации по темата.

Първият апартамент е основно жилище на родителите на съпругата на Цветанов, като е закупен през 1964 година и по-късно е прехвърлен на съпругата му. Вторият апартамент е на майката на бившия МВР шеф. Жилището се намира в кв. Надежда. Цветанов каза, че през 1956 г. е купен имот там, на което място се строи къща. През 1985 г., когато се прави разширение на "Надежда" 4, 5, и 6-та част, къщата попада в този обсег, бута се и оттам се взема двустаен апартамент. Това става основно жилище на майката на Цветанов, от което той получава една шеста. Третият апартамент е жилището, в което Цветанов е живял до 1973 година, а от 1991 г. е прехвърлен от родителите му към него. Четвъртият апартамент е на голямата му дъщеря и е купен от родителите на съпругата му. Петият апартамент е жилището, което Цветанов е закупил заедно със семейството си. Той уточни, че към момента на закупуването е имал 26-годишен стаж. А шестото жилище е апартамент с 30-годишен погасителен план. Последните два апартамента са на една площадка и реално цялото семейство се е преместило да живее там – единият е 70 кв., а другият около 112 кв. м.