Помощ, мама и тати ме кръстиха Кутана!

Животът

26-06-2013, 07:00

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Константин-Такахиро и Ив-Ноа-Родриге са други попадения на родители в Пловдив

Колкото повече – толкова по-добре. Тази сентенция явно е на мода сред двойките, които търсят име за своето новородено. Без съмнение двойни и дори тройни имена стават все по-популярни под тепетата. Така сред най-младите граждани в пловдивския район Централен са записани Габриел-Антоан-Александър и Ив-Ноа-Родриге, показа проучване на Plovdivutre.bg.

Мнозина нямат смелост да дадат цели три собствени имена на децата си. Младите родители обаче не се колебаят да изберат двойни варианти. Най-често причината е, че детето е рожба на смесен брак с чужденец. Такъв е случаят с Камен-Мартен, който е проплакал в Холандия и роденият в Канада Константин-Такахиро. За да вземат най-доброто от родното и западното, родители са кръстили децата си Винсент-Илия, Атанас-Кай, Никола-Бъртън, Анри-Любомир, Ерик-Стефан, Зара-Лея, Мия-Андреа, Северин-Жоро, Габриела-Анели.

Понякога пък двойните имена се дават, за да се задоволят претенциите на двете баби или двамата дядовци. Такъв вероятно е случаят с Лили-Елена, Александър-Антони, Елена-Иванка, Валентина-София, Люси-Александра, Виктор-Иван, Даниел-Стефан, София-Пилай. В регистъра са записани още Тома-Александър, Ануш-Танухи, Катрина-Милана, Едвард-Харотюн, Елена-Ставрула, Емма-Кристин, Керим-Яшар, Лейла-Калина, Матю-Еван.

Вместо да дават две имена на детето си някои от родителите просто ги сливат. Така се получава едно малко странно, но за сметка на това безспорно оригинално име, като например Димитриян. Тенденцията обаче е по-изразена при момичетата: Еломира, Ивиана, Галианна, Маринела, Тедияна, Невелина и Еделина.

Други родители пък избират имена с явно чуждестранно звучене. Не винаги става дума за смесен брак. Понякога се цели просто да се избяга от традиционното. Алесандро, Адам, Алис, Анабел, Анджела, Анет определено са нестандартни за нашите ширини имена. За последната година и половина в регистрите на район Централен са записани още малките Валера, Ванеса, Елиз, Дейвид, Деметра, Ивон, Егор, Лариса, Киара и Кирра. При момиченцата намираме още Мишел, Нанси, Сиана, Леонор, Ливия, Лорин, Мерием, Патриция, Рафаела, Сара, Томас, Фелисия, Ясмин, Жаклин. Под тепетата растат и малките Кристоф, Никълас, Питър и Матео.

Вероятно от любов към звездите от екрана някои избират по-артистични имена. Затова не се учудвайте, ако чуете в парка някоя майка да вика при себе си Антонио, Кевин, Памела, Даяна, Себастиян, Марая или Нихал. Поп-фолк фуриите Андреа и Емануела също имат фенове сред майките и татковците.

Въпреки безкрайните моди и внесени от чужбина тенденции все още могат да се срещнат и традиционни български имена. В регистрите са записани Аничка, Анка, Атанаска, Генчо, Милко, Момчил, Пенка, Райчо. Вероятно кръстените Станка, Гено, Гина, Дана, Бойко, Дивна, Емилиян, Стоимен, Йоско, Пепи, Руси Сава, Янаки и Янко в близко бъдеще ще се отличават с традиционните си имена. Чудомир фигурира само веднъж в регистрите.

Не са рядкост и родителите, които избират кратки имена са своите отрочета. Популярни са Ая, Вая, Део, Дея, Мия, Лио, Ния, Ян и Яел. Срещат се и съкратени форми на познати имена като Тони, Крис, Нико и Николет.

Пловдивчани не са забравили и големите исторически личности. Дали заради именити дядо или баба или от чист национализъм не едно и две деца ще се гордеят с имената Калоян, Кирил, Матей, Пресиана, Пресиян, Преслав, Борил, Самуил, Симеон, Гавраил и Богомила.

В списъците обче има и имена, които са пълна мистерия и вероятно само родителите могат да я разбулят. В този смисъл истински уникат са имената Кутана и Зеля.