Катастрофа от 2010 г. с мъж на ексдепутатка най-сетне стигна до съд

На 14 август 2010 г. близо до Пода 49-годишният Димитър Петров навлиза в насрещното платно и удря челно шкодата на 41-годишния Мирослав Пашов, баща на две деца, който загина

Тежкото произшествие, в което загина 41-годишният Мирослав Пашов, а обвиняем е съпругът на бившата вече народна представителка от ГЕРБ Вяра Петрова, най-сетне е вкарано в графика на Бургаския окръжен съд, пише в. "24 часа".

Първоначално делото трябваше да тръгне на 9 юли. Впоследствие обаче е определена нова дата - 11 септември. На 21 юни получих писмо, че делото се отлага по искане на защитата на Петрова - адвокат Станко Кралев, каза Снежана Пашова, съпруга на загиналия.

Когато разбрах, че има насрочване, се зарадвах, доколкото това може да е повод за радост, че най-сетне, след близо 3 години, стигнахме до съд, надявах се нещата да приключат бързо, но явно отново ще има опити за протакване, коментира Пашова.

Според обвинителният акт Димитър Петров единствен има вина за тежката катастрофа от 14 август 2010 г. С постановление на прокуратурата от април т.г. е прекратено наказателното производство срещу друг водач - Христо Йорданов от Ямбол.

На 14 август 2010 г. близо до местността "Пода" на южния изход от Бургас 49-годишният Димитър Петров при опит да изпревари фиат с ямболска регистрация навлиза в насрещното платно и удря челно шкода, управлявана от 41-годишния Мирослав Пашов, баща на две деца. Пашов получава тежки травми и издъхва малко по-късно.

През декември 2010 г., след приключване на първата автотехническа експертиза, като обвиняеми са привлечени двама - Димитър Петров и водачът на ямболската кола Христо Йорданов като съпричинител на инцидента.

След това е изготвена втора, петорна експертиза. Според специалистите допирът между форда на Петрови и фиата е минимален и не е това причината колата на Димитър Петров да навлезе в насрещното движение.

Въз основа на това становище прокурорката издаде постановление за частично прекратяване на наказателното производство спрямо Йорданов. Защитата на Петров, по това време Константин Луков /близък до Петрова по партийна линия, в момента председател на Общинския съвет в Бургас/ обаче го обжалва пред съда, който пък намери, че Йорданов има участие в инцидента.

Така се стига до повторната петорна автотехническа експертиза. Вещите лица по нея са категорични, че Йорданов няма вина за съприкосновението с форда, а и то не е повлияло върху инцидента. Всичко това отнема близо 3 години.
Междувременно Петрови прехвърлили пълномощията за защита от партийния съратник Луков към адвокат Станко Кралев.

Държавното обвинение оправдава продължителността на разследването с фактическа и правна сложност на случая, както и с необходимост от извършване на множество следствени действия.