Хапче пази жените от рак на гърдата

Животът

26-06-2013, 12:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Таблетките ще се приемат всеки ден от жени над 35 г.

Близо половин милион британски жени, изложени на повишен риск от рак на гърдата, вече могат да приемат с превантивна цел хапче, използвано в лечението на болестта. Британският Национален здравен институт е дал зелена светлина на лекарите да предписват лекарството Тамоксифен с профилактична цел.

Всекидневен прием на хапчето в продължение на 5 години, който ще струва общо 120 британски лири, понижава риска от рак на гърдата с една трета. Защитният ефект може да продължи до 20 години. Експертите приветстват решението, взето след поредица от научни изследвания.

Лечението ще бъде предложено на жени на и над 35-годишна възраст, за които съществува висок (над 30 процента) и умерен (между 17 и 30 на сто) риск от развитие на рак на гърдата.

Подходът се счита за алтернатива на превантивната хирургия, избрана от знаменитости като Анджелина Джоли и Шарън Озбърн, които се подложиха на мастектомия (оперативно отстраняване на гърдите) заради генетичен риск от злокачественото заболяване, предаде бТВ. Диагноза рак на гърдата се поставя на около 50 000 жени и 400 мъже годишно във Великобритания. Това прави този вид злокачествено заболяване най-разпространеното в страната и третият най-смъртоносен рак. Около един на всеки пет случая е свързан със семейна история на болестта.