Станишев заговори за предсрочни избори, зависи от Волен

Политика

26-06-2013, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sashopopov

Всичко от Автора

200-300 души не представляват народа, заяви червеният лидер

Лидерът на БСП за първи път намекна, че страната върви към предсрочни избори.

"Продължаваме да подкрепяме категорично правителството на Пламен Орешарски. То трябва да предложи спешни мерки за работата на институциите в следващите дни, но при една хипотеза – да има работещо НС.

Това, което се случи днес пред НС не представлява гласа на българските граждани, а определени интереси, включително и икономически. Тези 200-300 души са идентифицирани. Виждаме едни и същи кукловоди зад тях, които са правили сценарии в годините на прехода и които са подвластни на икономически и корпоративни интереси, продължи Станишев.

Имаме готовност да отидем и на предсрочни парламентарни избори. От ГЕРБ са най-заинтересовани от тях, добави Станишев.

За Атака той каза, че всеки трябва да си поеме отговорността. Разбрахме, че те не приемат правителството, но трябва да решат дали искат НС да работи. ПГ на КБ няма самочувствието да е кукла на конци, много български граждани не са на улицата, но са готови да излязат с различни тези от сегашните, каза той.

Ситуацията е динамична - ако утре "Атака" каже ние не участваме в работата на парламента това променя ситуацията и означава условия за предсрочни избори, продължи Станишев.

Лидерът на БСП нападна и президентът Росен Плевнелиев, като заяви, че през последните седмици той не се е държал като държавен глава, представляващ интересите на всички български граждани.

"Той може да има определени пристрастия към една или друга политическа сила, да не харесва един или друг лидер, но по Конституция е длъжен да работи за стабилността на държавата и институциите. Но смятам, че би било погрешно в този момент да се започва война между институциите, която да ескалира допълнително напрежението. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент и да спазва Конституцията. По отношение на правителството президентът прекрачи определени граници, както и по отношение на парламента, каза още Сергей Станишев.