Внимание! Луд мед от Черноморието

Животът

26-06-2013, 12:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Полен от рододендрон води до сърдечна криза

Случай на отравяне с "луд мед" бе представен на европейската среща на кардиолозите. Баща и син от Турция развили симптоми, сходни с тези на сърдечната аритмия, след като консумирали мед от черноморския регион. Оказва се, че консумацията на такъв мед може да отключи сърдечна криза, предупредиха експерти. Проблемът е наличието на полен от рододендрон, който съдържа химикала граянотоксин, предава Би Би Си.

Макар случаите на отравяне с "луд мед" да са редки, експерти заявиха, че хората трябва да бъдат информирани за евентуалния риск. Граянотоксинът възпрепятства химичните послания в организма и в дадения случай е предизвикал сърдечно увреждане. Бащата и синът били приети в интензивното отделение на болница в Измир по едно и също време, като симптомите били повръщане и виене на свят. Електрокардиограмата показала, че са налице потенциално опасни смущения на сърдечния ритъм. Двамата мъже обаче се възстановили напълно и след няколко дни били изписани от болницата.

Д-р Угур Тюрк, който се е грижил за тях, заяви, че тъй като пчелен мед се консумира в целия свят, е възможно лекарите да се сблъскат с подобни, рядко срещани случаи на отравяне. Всеки, който купува пчелен мед в Турция и особено в черноморския регион, където пчелите се хранят с полен от рододендрон, трябва първо да консумира малко количество от продукта, поясни експертът. Към по-голяма консумация би могъл да премине едва след като се увери, че медът не предизвиква този странен страничен ефект, съветва експерта, цитиран от Вести.