10 идеи за спокойна лятна отпуска в България

Животът

26-06-2013, 16:10

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Има прекрасни места на море и на планина

Няколко страхотни идеи за лятната отпуска. Подбрани са места от България, където можете да отпочинете качествено, далеч от шума на града, денонощно будните мега курорти, заведения и т.н.

За всички вас, които търсите уединение, спокойствие и красива природа, подбрахме подходящи места както в планината, така и на морето.

1.село Триград и село Ягодина – Слагам ги под общ знаменател, защото селцата са близко и защото е най-добре да ги посетите и двете. Те са разположени в Западните Родопи, една от най-красивите ни планини. Предоставят възможност за спокойна почивка сред красива природа в уютни къщи за гости. За по активните от вас има и възможност за радхоки до много интересни забележителности, сред които прочутата Ягодинска пещера и Буйновското ждрело.

2.Село Жеравна - Разположено на около 30 км. от петолъчката по пътя София – Бургас. Това е едно от райските кътчета на България. Там времето е спряло, всичко като че ли е както е било преди много години. Всички къщи за гости и малки хотелчета пазят в себе си възрождениския дух и ви приканват да отседнете там и да забравите за всички грижи.

3.село Рибарица - Кротко сгушено в полите на Тетевенския балкан, само на 12 км. от Тетевен е това зелено райско кътче кръстено Рибарица, заради водите на рекла Бели Вит. Една от най-големите атракции на това място е резервата Царичина, свързан с легендата за принцеса Тамара. Съвсем наблизо е и защитената местност Черния рът, където живеят над 60 вида птици и още много интересни места.

4.село Чифлик – Заобиколено от вековни гори и зелени ливади, това красиво селце ще ви измъкне от стреса и натоварения градски живот, ако решите да прекарате там отпуската си. На ваше разположение ще са както малки и китни хотелчета, така и няколко по-големи и луксозни хотели. И малки и големите предлагат СПА процедури и басейни с топла минерална вода. Лятото там е прохладно, а въздухът кристално чист. Намира се близо до гр. Троян, в троянския балкан.

5.село Шипково – Още едно място близо до Троян, но какво да се прави, като толкова красота и зеленина е събрана на едно място. Най-посещаваната част на селцето са минералните бани, известни с лечебната си сила още от Възраждането. Ако решите да отидете там, на ваше разположение ще са два открити обществени басейна с топла вода. Има  и балнеолечебница, в която се предлагат самостоятелни вани и тангенторен масаж. В поликлиниката на центъра на курорта се предлагат електропроцедури, процедури с магнитно поле, ултразвук и парафинолечение. За нощуване има множество хижи и къщи за гости, където се гарантира спокойствие и уют за почиващите.

И сега малко идеи за почивка по морето. Подбрали сме места, които все още спадат към спокойните и не много застроени курорти.

Лятна отпуска на плажа

6.село Крапец -Ако сте почитатели на морето, на плажа, на вълните, но не обичате шума и грандоманските хотели, построени в повечето ни морски курорти, то Крапец е вашето решение. Селото се намира на десетина километра от Шабла и 90 км. от морската ни столица – Варна. Ще можете да нощувате в малки хотелчета или спретнати къщи за гости. В близост са и някои забележителности, които си струва да посетите – Дуранкулашкото езеро, нос Шабла, както и тракийските могили в самото село Крапец. Това е типичният курорт (ако може така да се нарече) за усамотяване на влюбени двойки или семейство, което е без децата и търси спокойствие.

7.село Синеморец – Ако пък сте любители на южното ни Черноморие, или по-скоро сте близо до там, за вас също има варианти за спокойна почивка, без шумни заведения и бетонни стени. Село Синеморец е само на 85 км. южно от град Бургас и на 5 км. от Ахтопол. Разположено е на малък полуостров до устието на река Велека. Местата за нощуване са предимно семейни хотелчета, вили, къщи за гости – повечето от тях новички, красиви и уютни. Не е тайна, че цените са малко по-високи, но за сметка на това си струва.

8.село Иракли – Иракли е защитена територия, намираща се на 9 км. от град Обзор. В Иракли се намира един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие. Широкият лиман на река Вая, която се влива в морето представлява невероятна гледка. Плажовете са широки, чисти, обсипани с бял пясък. Ако търсите тишина, спокойствие, чистота – това е вашето местенце.

9.Равда – Малкото селце Равда се намира на 28 км. северно от Бургас, само на 1км. от главния път.Равда е морски курорт с частни хотели и апартаменти, разполага с няколко обширни, красиви и чисти плажни залива, стигащи до съседния Несебър. За туристите се  предлагат различни спортни развлечения и плажове с финен пясък, спасители, плажни чадъри и шезлонги. През лятото тук има спортни училища по ветроходство, водни ски, уиндсърфинг, гребане и плуване. Равда е известно като предпочитано място за детски, младежки и студентски отдих. Екологично чистия плаж и чистото селище с прекрасен въздух са важни условия за спокоен семеен отдих.

10.село Шкорпиловци – На около 40 км. южно от Варна е курортът Шкорпиловци. Той има най-дългата (13 км.) и в същото време най-широка плажна ивица ( до 100 метра на места) в България. Цяло щастие е че няма големи хотели, шумни дискотеки и кръчми, а даже напротив, мястото е доста тихо и спокойно. Предлага на посетителите малки почивни бази и терени за любителите на къмпинга. Ако не обичате да сте сами, наоколо да има много хора, но все пак да е спокойно, и в същото време просторно, то ще се влюбите в Шкорпиловци. Особено ако опитате от вкусните рибни деликатеси и традиционната кухня, която се предлага в селцето. Не на последно място, често през лятото, в Шкорпиловци се провеждат рок фестивали и местността оживява от многобройните рок фенове.

Източник: razhodka.com