Съдбата на едно момиче, проходило на 23 години (СНИМКИ)

Животът

26-06-2013, 16:03

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Мразя болестта и затова помагам, споделя лекарят

Млада жена проходи и проговори след като 23 години е била прикована на легло. Звучи като сюжет от филм, но е истина. Гергана Апостолова е направила първите си крачки. “Това не е най-красивата походка на света, но тя е независима”, казва „виновникът” за чудото д-р Янаки Янакиев, завеждащ отделение по ортопедия и травматология  в МБАЛ „Медлайн”.

Неговото име е често изричано от родителите у нас, на които се е паднала тежката съдба да се грижат за рожба с церебрална парализа. По данни на Здравната каса именно той е оперирал 80 % от децата с коварното заболяване.

Такава е съдбата и на Мария Христова, майка на 24-годишната Гери. Семейството е от Нови пазар, но е пребродило страната с надеждата да открие лек за дъщеря си. За тежката диагноза разбират, когато момичето е 5-6 месеца. Оттогава не спират да се борят с болестта. „Преди да чуем за д-р Янакиев сме обиколили болниците в София, Варна, Шумен. В столицата не я погледнаха, видяха само документите и ни отпратиха”, разказва Мария. „Ходили сме и при народни лечители, Вера Кочовска, Ванга. Никога не съм губила надежда, че един ден детето ми ще се изправи. Но загубих вяра в докторите”, добавя майката. Но когато си родител, си готов да продадеш и последната си вещ, за да видиш, че детето ти е по-добре.

За ортопеда д-р Янакиев разбира от видеоклип в интернет. „Плаках и гледах. После пак го пуснах и пак плаках”, добавя тя. Мария разказва, че щом отишли при д-р Янакиев, той веднага поискал да я прегледа. Изумила се, защото лекарят отсякъл, че след 5-тата операция  Гери ще проходи. Първата се извършва през ноември 2011 г. След нея следват още 3, а към момента младата жена е на рехабилитация. Още след първата операция  Гери проявява желание да стане и да ходи.

В лицето на лекаря Мария намира не само специалист, той е настървен съюзник в битката с церебралната парализа. „Имам дълбоко лични причини да изпитвам омраза към болестта и да се боря с нея”, каза д-р Янакиев, без да уточнява подробности. "Всъщност в борбата сме 3-ма - аз, родителят и болестта. Ако семейството ми няма доверие, не мога да помогна", добавя той. Когато Мария пита лекаря какви гаранции ще й даде за лечението на Гери, той отсича: ”Тя не е телевизор да ви дам гаранция. При нас даваме резултати”. Оказва се, че не закъсняват.

След интервенциите младата жена не само крачи самостоятелно, но и започва да изрича думи: „мама”, тати” и други. Разбира всичко, което й се говори. Най-любимата й фраза е поканата да хапне сладолед. Опитва се да прави номера на майка си и сестрите, когато й се налага да полага повече усилия, а не й се иска. Причината да се подобрява умственото й развитие всъщност не е чудо, а логично последствие, обяснява докторът. Когато се развива моториката, това става  и с психиката.

Операциите на деца с церебрална парализа са безплатни. Лечението на болестта е по Здравна каса.