Срещу наркотиците с усмивка

Стара Загора Лайф

26-06-2013, 16:55

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Младежка инициатива се провежда в парк "Пети октомври", Стара Загора (СНИМКИ)

26 юни се отбелязва като Международен ден за борба с наркотиците и наркотрафика. По този повод Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център по зависимости към Община Стара Загора организират кампания „Усмивкова терапия – III".
Кампанията се провежда съвместно с Регионална здравна инспекция – Стара Загора, МКБППМН и МОС. Тя започна в 16:00 часа в парк „Пети октомври".
Програмата предвижда провеждане на кръгла маса на тема „Светът на зависимите от психоактивни вещества и ние",консултиране от професионалисти и демонстрации на спортни клубове, развлекателни изяви на музикални и танцови формации.
Нейната цел е привличане на вниманието върху сериозността на проблема с употребата на психоактивни вещества и неговото разпространение, по-голяма информираност за по-добро предпазване, провокиране на хората с усмивка и предложение на здравословни алтернативи.
Здравната инспекция се включва в отбелязването на Международния ден за борба с наркотиците с мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, като желаещите да се изследват за ХИВ с бързи тестове ще могат да го направят от 16.00 до 18.00 часа пред Общината.
По данни на Инспекцията от началото на годината в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН са консултирани 1330 клиента, от които 819 жени и 511 мъже.
Мобилен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене с безплатни консултации, свързани с предпазването от употребата на психоактивни вещества и предложения на здравословни алтернативи е втората от активностите в кампанията.
Статистиката от началото на годината до месец май посочва,че са направени 87 индивидуални консултации по отношение желанието за отказ от тютюнопушене, като техният брой,в сравнение с предходната година,се е увеличил почти два пъти.
Демонстрация на алкоочила от доброволци се провежда към този час в парка.Демонстрацията цели да привлече вниманието върху сериозността на проблема с употребата на алкохол.
Членове на Клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ –Стара Загора разпространяват здравно–образователни материали, насочени към вредата от наркотиците и последиците от рисково сексуално поведение.
Експерти от Инспекцията дискутират към този момент в кръглата маса темата „Светът на зависимите от психоактивни вещества и ние".