Карнобат реализира пилотен социален проект

Животът

27-06-2013, 06:20

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Общината има 8 Центъра за настаняване за година

Кметът на община Карнобат днес подписа договор за реализацията на поредния социален проект, който ще осигури грижа за повече от 24 деца с умнствена изостаналост.  

Те ще бъдат предимно от дома в село Искра, освен лежащо болните, които трябва да бъдат пренасочени в здравни заведения.  

Сградите ще бъдат две с по 12 души, но с възможност за допълнително настаняване на още 4-има. С този проект ще бъдат разкрити 19 нови работни места, а вече са преминали  и конкурсите за подбор на кадри.

"Избирали сме терени, които да са близо до болници, пътища, обществени сгради. Сега тепърва ще асфалтираме и улиците в района, където ще се изграждат защитените жилища, за да могат домуващите да получат  качествена достъпна среда", обясни кметът Георги Димитров.

Миналата седмица неговата община е спечелила още един европейски проект за помощ в дома, с нов Център за настаняване от семеен тип за възрастни и друг за социална рехабилитация и социална интеграция.

"Проблем се оказа, че много бързо спечелихме парите за тези услуги, а още не сме завършили сградата. Сега по-най-бързия начин обявяваме обществена поръчка и докато подбираме персонала се надявам да приключим работата и по новата сграда", допълни градоначалникът.