Карловци вече плащат данъци в нета

Животът

27-06-2013, 08:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започват акция за събиране на автомобилните налози

Жителите на община Карлово вече ще могат да плащат местните данъци и такси през Интернет. Нововъведението бе обявено от кмета д-р Емил Кабаиванов, Нено Виришапков от Инвестбанк - клон Карлово и началникът на отдел „Местни данъци и такси” при Община Карлово – Илиан Станоев. Те представиха модерната система, която включва виртуален ПОС терминал.

В началото на юли месец тази година ще бъде инсталирана програма на официалния сайт на Община Карлово, от която само срещу ЕГН и ПИН код ще се получава справка за дължимите местни данъци и такси за физически лица и фирми. Това е една от стъпките за създаване на електронна Община, като за въвеждането и ползуването на услугата община Карлово няма да заплаща нищо.

За улеснение на гражданите и фирмите, такъв терминал ще има във всички офиси на Инвестбанк на територията на страната. За данъчно задължени лица с дебитна или кредитна  банкова карта, превода чрез този ПОС терминал ще е абсолютно безплатен, а останалите разплащания ще се таксуват съгласно тарифата на банката, но не повече от 4 лв, изтъкна Виришапков.

Въведените електронни разплащания не са задължителни, а само допълнителни варианти за улеснение на данъкоплатците. Продължават да работят касите на отдел "Местни данъци и такси" в Карлово, не са отменени и задълженията на секретарите на кметства, където се заплащат дължимите налози по досегашния ред.

От следващия месец отдел „Местни данъци и такси” започва събирането на невнесените данъци на автомобилите. Към момента има издадени 150-160 акта за незаплатени данъци за МПС, допълни г-н Станоев.