Изказванията на Миков са опасни за свободата на обществото, обявиха от БХК

Най-доброто от печата

27-06-2013, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По-добре властта да не опитва да дава такива съвети

В отговор на тазвечерното изявление на председателя на Народното събрание Михаил Миков , в което той отправя „критики" към свободните медии заради начина, по който информират обществото относно недоволството от властта, и отправя „препоръки" към неправителствените организации, как да се държат, като същевременно се позовава на „помощта", която е поискал от полицията, Българският хелзинкски комитет (БХК) припомня, че журналистите и неправителствените организации са независими и не могат да получават съвети от властта. Противното би ликвидирало свободата на обществото. По-добре властта да не опитва да дава такива съвети.

Що се отнася до използването на полицейска сила, БХК напомня, че съгласно българския закон и Европейската конвенция за правата на човека, единствено абсолютно необходимата сила е правомерна. Всяка полицейска сила, която надвишава абсолютния минимум, необходим за изпълнение на законните полицейски цели, е нарушение на правата на човека. За такива нарушения се носи институционална и държавна съдебна отговорност, на национално, съответно, на европейско равнище. Има основание властта да премисли това, като се ползва от „помощта" на МВР срещу недоволната общественост.

Отговорът е подписан от адвокат Маргарита Илиева, директор на правната програма на Български хелзинкски комитет, и Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет.