"Харта 2013" е опит за начална диагноза на паралелната власт

Най-доброто от печата

27-06-2013, 06:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искаме да покажем, че е възможно широко гражданско обединение на професионалисти с различна политическа ориентация, казва Мирослава Тодорова, съавтор на документа

В неделя около 60 юристи, журналисти и представители на научните среди обявиха написването на "Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава", или накратко "Харта 2013". Тя формулира за своя цел възстановяване на върховенството на закона и изработване на анализ и конкретни мерки за реформа във финансовия сектор, управлението на публичните средства, МВР и спецслужбите, съдебната власт, медиите и партийната система. Мирослава Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите, и съдия, обжалващ уволнението си от Висшия съдебен съвет, е един от авторите на документа и генератор на идеята. 
-------------
- Хартата предизвика голям интерес, но и доста полярни мнения. Кои са авторите й и каква беше технологията на нейното написване?

- Текстът на хартата е колективен продукт. Няколко човека го съставяхме, други добавяха, коригираха, редактираха. Трудно е да се говори за индивидуално авторство, защото е компилиран продукт. Но тази форма на съучастие е характерна за гражданския активизъм. 

Да, участвала съм в писането. Познавам останалите, които участваха. Няма място за конспиративни теории. Не се крием - ние сме се подписали, но и държим да е ясно - това не е индивидуална солова акция, която цели да фокусира вниманието в телата, а не в идеите. Не търсим лична популярност и затова отказваме да участваме в свеждането на дебата до въпроса кой точно написа текста. 

След като беше съставена, хартата се разпространи на принципа "предай нататък". Първите 60-ина подписали се не представляват "елитарна" селекция, която демонстрира ограничен достъп или високомерие. Това беше само стартът на инициативата. За 24 часа хартата беше подкрепена от 5000 човека, които не се страхуват да обявят имената и професиите си със заявката, че могат да бъдат полезни с компетентността си. В подписването й няма йерархия. Водехме се от общия си стремеж да покажем, че е възможно широко гражданско обединение на активни професионалисти с различна политическа ориентация, която не пречи да сме съмишленици, без преследване на партийни цели. Целта е гражданска и тя минава не през разделението, а през обединението за демаскиране на състоянието на държавата и за концентриране на съзидателни действия по възловите сфери, които директно атакуват олигархическия модел и неговата хранителна среда. 

Хартата е опит за начална диагноза на паралелната власт и начините, по които тя се захранва и възпроизвежда, както и план за конкретни действия по професионални общности и за граждански натиск предложенията ни да бъдат чути. Формите на активизъм не са непознати - благодарение на тях започна осветляването на зависимостите в съдебната власт и непрозрачната кадрова политика на Висшия съдебен съвет. По този път Българският хелзинкски комитет наложи промените за "абсолютната необходимост" при използване на сила от служителите на МВР като ефективна мярка срещу полицейското насилие. По същия път зелените организации имаха законодателни и практически победи за съхраняване на природата.

- Политически проект ли сте, кой ви финансира? 

- Гражданската ни инициатива няма общо с партия. Всички дейности по нея ги вършим доброволно и със собствени средства. 

- Голяма част от хората са смутени от част от имената, които фигурират в подписката. За всички ли е отворена тя? В нея се появиха имената на Ахмед Доган, Бойко Борисов, Делян Пеевски. Как ще контролирате непопадането на нежелани личности вътре?

- Два дни след стартирането на уеб страницата имаше нашествие на "интернет тролове" - многократно беше изписано името на бившия премиер, както и името на Обама. Своевременно се трият фалшивите идентичности. Хартата е отворена за всички - да бъде коментирана, идейно критикувана, подписвана от хората, които споделят ценностите. 

- Мнозина одобряват принципно нещата в документа, но пък им звучат твърде общо. Как конкретно виждате работата по групи, които да променят правилата в набелязаните от вас 5 сфери?

- В изброените сфери ще бъде направен конкретен анализ на факторите, които позволяват отчуждаването на държавата и политическата система от интереса на гражданите. Как е възможно монополизирането на пазара, как е възможно 96% от обществените поръчки да се печелят от по-малко от процент от търговските дружества, как е възможно прокуратурата по правило да е активна спрямо бивши управляващи и почти никога спрямо хора с власт в реално време, как е възможно да се поддържа такова постъпателно деградиращо ниво на свободата на медиите, как е възможно информацията за специалните разузнавателни средства (бюджетът за използването на които се увеличава всяка година) да се ползва за изнудване или дискредитиране и т.н. Когато стане ясно това, ще бъдат формулирани мерки в система, които действат превантивно или пък пресичат криминалните практики и обезвластяването на институциите. 

-Кога във времето биха станали анализите на проблемите и написването на мерки за решаването им? Това не отдалечава ли целта ви твърде много?

- В незавидната ситуация, в която сме - държава, която не е държава, а работи като частна корпорация, т.е. в революционната ситуация, в която овластените не работят в обществен интерес и няма легитимни държавни институции, действията ни са единствено възможният изход - мирен и дългосрочно полезен, защото най-сетне разчита и на манталитетна промяна и съзряване. Почтеността и професионализмът могат да изненадат всяка мафия, защото не се преодоляват чрез механизмите, които тя владее - не секват, не се купуват. Активни професионални общности и натиск от долу на горе.

- Разговаряме помежду си и с хора, които имат авторитет в своята професионална общност, да се включат. Ще бъдат обсъдени и всички предложения, които се получават на мейла на инициативата. Някои предлагат да излязат в неплатен отпуск, за да работят в някои от групите. 

- Каква точно е идеята ви за защита на медийната свобода? Няма ли посочените мерки да доведат до още повече цензура, както обикновено става, когато се заговори за медийна регулация? Освен това прозрачността на медийната собственост и сега е задължение по закон, но въпреки това не знаем с чии капитали се финансират голяма част от медиите. Неясно е и "формулирането на добри управленски практики" и "развитието на разследваща журналистика като осъзнат приоритет". Етичен кодекс също имаме отдавна. 

- В тази група разчитаме на журналистите да формулират честно какви са причините, поради които, когато ги интервюират международни организации, споделят, че никога не е имало такова ниво на цензура и автоцензура. Ще бъде гарантирана пълна конфиденциалност на информацията. Заедно с юристи и икономисти журналистите ще обсъдят точно това - как да има регулация, която да не отвори нова врата за цензура (не става дума за закон за печата). Какви изисквания да има към собствениците на медиите и къде да бъдат предвидени, така че действително да е ясен произходът и източникът на капиталите.

- Как конкретно виждате управлението на публичните средства, така че да бъде "обезкръвен моделът на отглеждане на олигархията от държавата"? 

- Разглеждане не само на проблема за парите на държавните предприятия - дали предложенията на служебното правителство са достатъчни в тази насока, но и на дейността на държавните органи в областта на конкуренцията, ревизия на нормативната уредба и съдебната практика по обществените поръчки и т.н. Всичко това обаче ще бъде формулирано от специалисти най-вече в областта на икономиката и финансите. В хартата идентифицирахме общо, че тази сфера е един от секторите, които генерират модела. Доколкото сме убедени, че експертното знание е единственият изход, добрите специалисти, които не се притесняват да разкрият какви са механизмите за финансово окрупняване на паралелните центрове на власт, са решаващите за успеха на начинанието. 

- Какви хора ще работят по анализа на сектора "Сигурност"?

- В този сектор ще търсим специалисти от самата област, юристи и правозащитници - това ще е гаранция, че няма да има залитане в тясно институционален или профсъюзен интерес. Има и международни правни стандарти, решения на Европейския съд за правата на човека.

- Как смятате да привлечете вниманието и да получите подкрепата на изпълнителната и законодателната власт, от които зависи внасянето и приемането на предложените мерки?

- Ще разясняваме, популяризираме сред гражданите мерките, ще търсим подкрепата на съответните професионални общности или поне на реформаторските кръгове в тях. Нататък следва консолидиране на по-широка обществена подкрепа така, че в един момент игнорирането им от политическите сили ще се възприема като изключително непристойно поведение и ще стане опасно за съществуването им, защото ще ги отчуждава все повече и повече от собствените им избиратели.