Еколози обсадиха кмета, питат за Цар-Симеоновата градина (+)

Мисия Пловдив

27-06-2013, 15:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Окупираха трибуната в Общинския съвет

Прекъснаха заседанието на Общинския съвет

Група от 5-ма еколози, протестиращи срещу строежа на подземен паркинг под Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина, пресрещна кмета Иван Тотев и еколога на община Пловдив Стефан Шилев преди началото на днешната сесия на Общински съвет.

Недоволните ги следваха по целия път към залата, спорейки относно законността на проекта. Двете страни си отправиха взаимни обвинения в некомпетентност. Активистите изтъкнаха, че са налице редица закононарушения и ще се обърнат към европейските институции. Кметът пък отвърна, че по проекта се следват всички правила и той е минал обществено обсъждане, на което обаче са присъствали само двама души.

След като не успя да постигне разбирателство, Иван Тотев покани своите опоненти на специална среща днес в 15 часа, на която да им покаже документацията. Това обаче не удовлетвори активистите. Те коментираха, че нямат доверие в местната власт, тъй като управляващите са много учтиви пред медиите, но нещата стават различни, когато камерите си тръгнат.

Затова те влязоха със своите плакати в залата. Малко по-късно еколозите предизвикаха истински смут, прекъсвайки заседанието на местния парламент. Те се обърнаха настоятелно към секретаря и председателя да им даде думата, но без резултат. След неуспеха демонстрантите направо завзеха трибуната в залата. Създалата се ситуация наложи принудителна почивка за около 5 минути.

На обвиненията, че действат против установените правила и ред, протестиращите коментираха, че са принудени да изберат този подход заради пренебрежителното отношение на местните институции към тях.

След като заседанието бе възобновено, Слави Георгиев от НИЕ призова председателя Илко Николов все пак да даде думата на активистите, за да стане ясно на всички какво точно ги е довело на заседанието. Архитектът обаче отвърна, че правилникът не дава възможност за подобна външна намеса. Въпреки това предложението на Георгиев бе предложено на гласуване и прегласуване, но и давата пъти бе отхвърлено. След вота демонстрантите аплодираха старейшините и напуснаха залата.