Спасители – само над 18!

Мисия Добрич

27-06-2013, 13:49

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Не се издават разрешителни на непълнолетни спасители

За настоящият туристически сезон до момента от „Инспекцията по труда” в Добрич са поискани 77 разрешения за наемане на работа на непълнолетни. На две от тях е отказано. Причината е, че длъжностната характеристика не отговаря на нормите, заяви днес  инж. Младен Мартинов, директор на инспекцията.
При първия случай на отказ се касае работа като администратор в хотел, като от показаната ни схема на работа, не ни убедиха, че няма да има полагане на нощни смени. Другото искане е за общ работник в строителството. Тя предполага тежък физически труд и повишен риск, което не недопустимо.
Инспекторите са категорични,  че на непълнолетни  не се издава разрешения за работа, като спасители. Дори и да имат изкаран курс и да са получили лиценз, те нямат право да извършват тази дейност преди да са навършили пълнолетие, независимо физическите им данни.
Психиката на един непълнолетен не е готова да спасява човешки живот, категоричен е Мартинов.
Продължава тенденцията от последните години за спад в желаещите да наемат на работа непълнолетни. Традиционно желаещите непълнолетни искат разрешителни за пиколо, аниматори продавачи в магазини и др.