Украсиха столичен блок с лика на дядо Добри

Животът

27-06-2013, 14:52

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Записаха Дядо Добри сред световните чудеса

Светецът от Байлово е дарител за реставрация на много български храмове

Интересен графит се появи на панелен блок в столичен квартал "Хаджи Димитър". Художникът Нисимо нарисува образа на дядо Добри, който в продължение на дълги години проси пред храм-паметника "Александър Невски", съобщи Нова телевизия. Човекът, чийто лик е изрисуван на сградата, е познат с добротата и голямото си сърце.Той е дарител за реставрация и поддържане на много български християнски храмове и е известен още като Светецът от Байлово. Обществото счита дядо Добри за един от най-висшите морални примери в България. Той е аскет и се отрича от всичко материално в живота. Всичките негови пари отиват за дарения.

Тъй като идеата на дядо Добри е, че човек се познава по 26 качества, художникът е написал и 26 думи.

Пред bTV Нисимо обясни защо е решил да изрисува най-големия индивидуален дарител на храм-паметника "Александър Невски" с думите: "Той е безстрашен, едно от качествата на светия човек е безстрашието. Той знае, че винаги има къде да спи, винаги ще има какво да яде. Само с това как се е водил живота му можем да се поучим много."

Нисимо е впечатлен от това, че най-бедният човек в България дава най-много пари. Художникът се надява образът на дядо Добри да припомни на хората кое е истински ценното в живота им и да ги промени.