Имотна сделка скара старейшините

Мисия Пловдив

27-06-2013, 15:08

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Съветниците подкрепиха единодушно Локото

Продажбата на терен от 2265 квадратни метра на ул. "Владая" 6 скара общинските съветници. Имотът, който се намира в индустриланата зона между моста на Адата и квартал Столипиново, се поставя за втори път на тезгяха, след като никой не се яви на първото наддаване.

Съветниците от опозицията протестираха, че цената е свалена почти двойно. За първия търг началната цена бе над половин милион лева, а в новата оферта тя спада на 363 000 лв. Бившият кмет Славчо Атанасов посочи, че не е редно при такава криза на пазара и толкова ниски цени общината да се лишава от имотите си. Той припомни, че преди година и половина в първите дни от управлението на новото мнозинство, по предложение на кмета Иван Тотев на 200 м от ул. "Владая" обшината е купила "поляна" за 2500 лв. на кв. м,  а сега се продава общински терен за 150 лв. на кв. м. В това решение няма логика, подчета Атанасов.

Има два въпроса, обърна се към управляващите Ангел Иванов от левицата. Ако бюджета на общината е продънен, ще го спасят ли тези 363 хиляди лева? А ако с бюджета всичко е наред и намаляваме цените, това не е ли индикация за някаква далавера, запита риторично социалистът.

Страейшините от мнозинството пък посочиха, че цената е занижена, за да предизвика инвеститорски интерес. Гошо Къчков от ГЕРБ напомни, че на първия търг е нямало кандидати, затова няма логика земята да се пуска на същата цена. При гласуването първоначално сделката не успя да премине прага с едва 24 гласа "за", 9 – "против" и четирима възъдржали се. След искане за прегласуване обаче решението за търга стана факт, събирайки подкрепата на още 4 съветници.

Малко по късно старейшините заявиха единодушно с 40 гласа "за" свота подкрепа за Футболен клуб "Локомотив". От трибуната Атанас Узунов изтъкна, че отборът има нужда от помощ, за да намери спонсори и да избегне софийски сценарий.