БФС започва база за 15 милиона, сбъдва мечти

Спорт

27-06-2013, 15:54

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

Комплексът трябва да е готов след година

Българския футболен съюз в лицето на президента Борислав Михайлов и пресаташето Павел Колев анонсираха стартирането на строежа на база на националния отбор в Банкя. Строителните работи се чакат от над 2 години, като забавянето е заради отчуждителни работи върху терена от 15 декара. Направи впечатление колко много пъти Михайлов повтори, че това "чиста сделка", "пример за сделка", "по-чиста сделка от това едва ли има". Чисто техническите подробности бяха представени от Павел Колев:

 

"В скоро време ще започне същинската работа по изграждането на тренировъчния център. Става дума за център, който да обслужва националните отбори на България. Те са 13 на брой. Комплексът ще разполага с 3 футболни игрища с нормални размери и осветление. Едното от тях ще има трибуна за 500 човека, като на него ще могат да се играят мачове. Две от тези игрища ще са с естествено покритие, другото ще е с изкуствена трева. Ще има 2 тенис корта и закрита спортна зала. Проектът се финансира почти на 100% от УЕФА. Става дума за чуждестранна инвестиция, стратегическа инвестиция. Когато базата не е заета от национални отбори, ще могат да я ползват граждани срещу заплащане. Това важи и за провинциални отбори, които ще гостуват в София. Този тренировъчен център ще подобри инфраструктурата на целия район, ще има и достъп за инвалиди. БФС ще финансира допълнително озеленяване от БФС, ще изградим и детска площадка.", каза Колев. 

 

 

“Първата копка ще е в следващите седмици. Срокът за построяване е 12-14 месеца, зависи от времето. Изключително съм щастлив, ще се сбъдне мечтата на много поколения футболисти. Базата ще една от най-добрите в Европа. Инвестицията е около 15 милиона. Досега чакахме всички процедури. Става дума за законна, чиста сделка. Държавата подсигурява терен, 2 години изгубихме в процедури по отчуждаване. По-чиста сделка от тази надали има. След 28 години комплексът ще е държавна собственост. До момента БФС е дал около 600 000 лева за проекта. Озеленяването е 5 пъти повече от това, което ще бъде премахнато. Всичко е съгласувано със Столична община. Този парцел е бивш паркинг, на който сега са избуяли дървета. Предвидено е да построим и общежитие, за да е напълно завършена базата", каза от своя страна Борислав Михайлов.