16 работодатели в Добричка област дължат заплати

Мисия Добрич

27-06-2013, 16:19

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Не се плаща извънреден труд

216 782 лв. е сумата, която работодатели дължат като заплати и обезщетения на работници в областта, съобщи директорът на Инспекция по труда инж. Младен Мартинов. 294173лв. обаче са изплатени след намеса на инспекцията.

16-те фирми са от сферата на строителството, търговията, туризма, шивашката индустрия.
Немалко са нарушенията по отношение спазването продължителността на работното време и полагането на извънреден труд. Проверките са установили, че често той не се начислява и не се заплаща. Другите сериозни нарушения са по спазване изискванията за безопасност на условията на труд.
Два екипа проверяват на място за изправност на селскостопански машини и съоръжения, правоспособността на водачите на такива машини, спазването на работното време и на изискванията за работа в горещите летни дни.
От инспекцията отчитат, че в този отрасъл с всяка изминала година нарушенията намаляват. Въпреки това вече има съставени актове за нарушения за използване на нерегистрирана земеделска техника, за използване на такава без преминат технически преглед, за изтекъл срок на правоспособност или въобще липса на такава за водачи на селскостопански МПС. Има и установени случаи на работещи без трудов договор в сферата на животновъдството. Става дума за пастири и гледачи на животни.