Здравната каса пред колапс

Най-доброто от печата

28-06-2013, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цеков е бламирал здравната министърка като и отказал информация за състоянието на НЗОК

Здравната каса е пред финансов колапс. Болниците, зъболекарите и онкологиите са в преразход, а събираемостта на здравните вноски е паднала с 5%.
Това стана ясно от отчет на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков пред депутатите от здравната комисия.

До 31 май т.г. от предвидените 1,189 млрд. лв. на болниците са платени 622,8 млн. лв., което се равнява на 52,4 на сто от годишния план. За същия период на м.г. на лечебните заведения са били преведени с близо 80 млн. лв. по-малко или 546, 6 млн. лв. (т.е. 46,8% от годишния план).

Пак до 31 май т.г. на денталните лекари пък са платени 54,8 млн. лв., а до тази дата на 2012-а сумата е била 49,6 млн. лв. Онкологиите са в преразход от 30 млн. лв., отчете Цеков. Зам.-шефът на комисията д-р Емил Райнов (БСП) го контрира, че докато разходите за лекарства срещу рак растат, бройката на медикаментите е същата.
От доклада на Цеков стана ясно и че до 31 май т.г. са събрани с 5% по-малко пари от здравни вноски в сравнение със същия период на м.г. От 690,2 млн. лв. сумата е паднала на 633,6 млн. лв.

Председателката на здравната комисия Нигяр Джафер (ДПС) и зам.-шефката на парламента Мая Манолова (БСП) попитаха Цеков защо не докладва и за проблема с недостига на направления за преглед при специалист, заради който пациенти чакат за консултация със седмици. Двете получавали непрекъснато сигнали за това. А Красимир Мурджев (БСП) посочи, че е абсурдно касата въобще да залага лимити на болничното лечение, както и да има толкова голямо недофинансиране на клиничните пътеки. 
По рано през деня стана ясно, че Цеков е бламирал здравната министърка Таня Андреева. Той е отказал информация за състоянието на НЗОК. Затова Андреева бе принудена да зададе въпросите си на заседанието на комисията. Преди това Цеков се обърна към Андреева: "Здравното министерство е една арена, на която гладиаторът много трудно остава жив. Желая ви успех." Министърката така и не получи отговор как ще се осигурят онкомедикаменти за всички болни до края на годината, заради което пациенти от вчера подготвят протести.

На въпрос на ДПС дали Цеков ще си подаде оставката, той отговори: "Ще изпълнявам задълженията си по закон, който няма нищо общо с лекарския съюз." Организацията няколко пъти досега искаше оставката на шефа на касата.

Цеков трябваше да бъде изслушан още в началото на март т.г. заради орязаните с около 20% пари на големите болници. Но тогава депутатите от ГЕРБ не се явиха и заради липсата на кворум изслушването му пропадна. Това припомни Джафер на Цеков, който се опита да се изкара политически репресиран.

Междувременно здравната министърка вече подготвя промени в Надзорния съвет на НЗОК, все още оглавяван от близката до бившия вицепремиер Симеон Дянков Десислава Димитрова. "Предложението ми бе съвета да поеме проф. Чавдар Славов (б.р. - сегашният зам. здравен министър), но може да е и д-р Бойко Пенков (б.р. - другият зам.-министър)", каза Андреева.