Интернет-зависимостта или как да се справим?

Животът

28-06-2013, 09:56

Снимка:

ps-i-consult.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

До 38% от цялото население на планетата е сериозно пристрастено към използването на Мрежата

Светът вече е наясно, че нова зависимост застрашава голяма част от населението на Земята. Става дума за пристрастеността към използването на Интернет. Почти всеки от нас е изпитвал симптоми на състояние, близко до абстиненция, когато сме попадали на място без достъп до глобалната мрежа. Затова изобщо не е чудно, че пристрастеността към интернет се разглежда от учените като сериозна заплаха за обществото.

Научни работници от университета Кентъки, САЩ, предполагат, че от 0.3 до 38% от цялото население на планетата е сериозно пристрастено към използването на Мрежата.

На базата на изследвания, проведени сред редовни интернет потребители, учените са установили и какви са симптомите на тази пристрастеност, предаде actualno.com. Наличието им при някого може да означава, че той страда от сериозна форма на зависимост, предупреждават специалистите. Затова, ако забележите подобна симптоматика при свой познат, приятел, роднина, обърнете му внимание, че е потенциална жертва на новата пристрастеност.

А ето и симптомите! На първо място трябва да се търсят резки промени в настроението – симптом, който е характерен и за много от психическите разстройства, коментират психолози. В случая обаче той е съчетан със сериозен интерес към цифровите преносители на информация и към технологиите като цяло. В допълнение наблюдавайте за неспособност за контролиране на времето, прекарвано от потенциалния зависим зад компютъра и в Мрежата, и за нездравословен интерес към онлайн игри.

Всичко това почти винаги е съпроводено от рязко ограничение на социалния живот и комуникациите, спад в производителността и влошаване на качеството на труд

Тъй като интернет зависимостта все още е нов феномен за учените, няма строго установени ефективни методи за терапия. В Азия и Европа обаче се набляга повече на превенцията, като специалистите там обучават населението да използват интернет с предварително наложени автоограничения, за да не се стига до сериозни форми на зависимост. Учените също не препоръчват в никакъв случай пълен отказ или въздържане от Мрежата, тъй като това може да има много по-сериозни психологически последици.