Получаваме 100 млн. евро за борба с младежката безработица

Те са предназначени да създадат условия за работни места за младежи

Европейският съюз ще насочи общо 8 млрд. евро за младежката заетост. За това се договориха лидерите на европейските страни назаседание на Европейския съвет. България очаква да получи 100 милиона евро по гаранционните програми за младежи.

Във фокуса на дискусията на Европейския съвет са именно проблемите на младежката заетост и на финансирането на малките и средни предприятия.

Младите се оказаха най-засегнатите от последствията на икономическата криза в Европа. Шест милиона от тях са безработни. 8-те милиарда евро ще бъдат отпуснати в началото на следващата година. Те са предназначени да създадат условия за работни места за младежи.

За първи път участие в работата на Срещата на върха взеха представители на големи компании, на банковата система, предприемачи и бизнес асоциации. Обсъдиха се финансовите инструменти за подпомагане на средни и малки предприятия и стимулиране на банките да им отпускат кредити.

За първи път на Съвета в ролята на премиер участва и Пламен Орешарски, чийто дебют бе насърчен с аплодисменти от останалите му колеги. Преди началото на заседанието премиерът разговаря с френския президент Франсоа Оланд, с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън и с германския канцлер Ангела Меркел. Пламен Орешарски ще вземе участие в конференция, посветена на младежката заетост под патронажа на германския канцлер, на 3 юли в Берлин, съобщиха от правителствената информационна служба.
Днес тема на Съвета ще бъде банковият съюз. Европейската инвестиционна банка също ще допринесе в борбата с младежката безработица, чрез комбиниране на средства от Хоризонт 2020, COSME и структурните фондове. Тя ще играе основна роля и за финансирането на малките и средни предприятия, които са основният стълб за осигуряване на растеж и заетост в ЕС.