Учат фермери от Царево как да развъждат пчели майки

Новините

28-06-2013, 12:56

Снимка:

община Царево

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фолклорни ансамбли от Латвия, Украйна и Полша завладяха Царево

Демонстрация по изкуствено осеменяваме проведе проф. д-р Деврим Оксай по време на семинар в Турция

Как на практика се извършва процедурата по изкуствено осеменяване при пчелите демонстрира, за първи път пред аудитория, проф. д-р Деврим Оксай от Института по научни изследвания град Текирдаг. Това се случи по време на семинар в гр. Пинархисар, Р Турция пред местни пчелари и техните колеги от Царево.

Демонстрацията беше част от проведения от 24 до 26 юни семинар, който е част от дейностите по проект „Обучение в производството на мед”, финансиран от ИПП Програма за Трансгранично сътрудничество България -Турция. Двата дни на събитието преминаха в обмяна на опит, лекции и дискусии посветени на две теми: "Развъждане на пчели майки" и "Изкуствено осеменяване".

Пчеларите от Царево посетиха и видяха на място как се работи и какви грижи се полагат в пчеларските ферми в района на Пинархисар. Българите се запознаха с производството на мед на три различни типа ферми. Пчеларите от двете страни обмениха опит в производството на мед и начините за увеличаване на пчелните семейства.

Следващата дейност по проекта е провеждането на семинар в Царево, където турските пчелари ще гостуват на колегите си от България и ще се запознаят с местните методи за добиване на мед на място. Семинарът ще бъде по време на десетото юбилейно издание на Фестивал на мановия мед от 01 до 15 август т.г. По проекта ще бъде издаден справочник, в който ще са включени лекциите от двата семинара, информация за сдруженията на пчеларите и информация за пчеларството в двата региона.