Земеделие в унисон с природата развиват в Странджа

Ученици се запознаха и с производството на био манов мед

Земеделие в унисон с природата или успешно прилагане на принципите на пермакултурата на територията на Природния парк "Странджа" развива в стопанството си край Синеморец Димитър Русков.

С това иновативно земеделие се запознаха ученици от Бургас и Царево. Образователното посещение е  час от международен проект Be Natur. Той има за цел да се запознаят подрастващите със защитените зони от Натура 2000 и възможностите за развитие на био земеделие.

В България, пермакултурата е сравнително ново понятие. Тя е съвкупност от методи за обработка на земеделската земя  по примера на природата, на природните кръговрати и екосистеми. Популяризирането на пермакултурата на територията на Природен парк "Странджа" представлява част от стратегията за устойчивото развитие на региона.

Димитър Русков запозна младите еколози и  с производството на биологичен манов мед. Биологичното пчеларството е поминък, който успешно може да се развива в защитените зони от Натура 2000 и да се предлага на пазара висококачествен, а и високодоходен природен  продукт.

Учениците посетиха също и защитената местност "Устието на река Велека". При вливането си в Черно море реката образува пясъчна коса, която разделя Велека от морето. Устието на Велека, според  оценката на ландшафтните показатели,  е най-забележителният пейзаж по Българското Черноморие.

Защитената местност, заедно с  разположената южно от нея  местност Силистар, образуват природния комплекс Велека – Селестар, който е сред най-представителните комплекси от защитени територии в на България, благодарение не само на уникалния ландшафт, но и на своето геологично минало, и на богатата флора и фауна.

В околност на устието на реката се срещат повече от 550 вида растения, близо 20 вида земноводни и влечуги, повече от 30 вида риби,  около 40 вида бозайници и близо 200 вида птици.

Към едно от малките останали съхранени кътчета по Южното Черноморие и Странджа има голям инвеститорски натиск  и усилията  на природозащитниците, местните управленски структури и гражданите  е да се намери  обществено приемливо  развитие, което да избегне  от масовото застрояване по морето.

Образователните пътувания на учениците по международен проект Be Natur на Дирекцията на Природен парк "Странджа" имат за цел да  се повиши екологичната култура на обществото, което е изправено пред  непрекъсната загуба на биологично разнообразие, включващо разнообразието на местообитания и видове.