Земетресение и цунами са разрушили Дионисополис

Мисия Добрич

28-06-2013, 13:45

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Студенти по археология ще работят по крепостта в Балчик

Около месец студенти по археология ще работят по крепостта в квартал “Хоризонт” в Балчик. Своята традиционна практика тук ще проведат третокурсниците от специалност “Археология” при Софийския университет, съобщават от общината.

От средата на юли те ще работят по почистването и профила на късноантичната и ранносредновековна крепост в квартал “Хоризонт”. Ръководители на екипа ще бъдат д. и. н. Румяна Колева, д.и.н. Чавдар Кирилов и директорът на балчишкия музей Радостина Енчева.Крепостта в Балчик е разположена на около 150 дка.
Смята се, че тя е била едно от най-големите укрепления във Византийската империя. 545 г. мощно земетресение и последвалото го цунами са разрушили античния
град Дионисополис. Оцелелите му жители се заселили на високото плато и започнали изграждането на крепостта – там, където е сега квартал “Хоризонт”, разказват от балчишкия музей и добавят, че през 70-те и 80-те години на миналия век там са правени разкопки с участието на международна експедиция. Разкрити са крепостната стена, петоъгълна кула, западната и северната порта на укреплението.

Подобряването на туристическия достъп до крепостта е част от дейността по
спечелен европейски проект за развитие на атракциите, който започва наесен.