Здравната министърка поиска оставката на шефа на НЗОК

Според Таня Андреева липсва прозрачност и диалог между здравното министерство и Касата

Искам оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков, заяви от парламентарната трибуна здравният министър Таня Андреева. "Аз единствено мога да се присъединя към искането на съсловните организации, на пациентските организации и да поискам оставката на Пламен Цеков. Моята позиция не може да бъде по-различна от тази, която защитават всички хора, свързани със сферата на здравеопазването", допълни тя.

Здравният министър заяви, че сме свидетели на непрозрачност, на действията на НЗОК в лицето на нейния управител, "които бяха оборени в съда".

Д-р Андреева добави, че вчера не е получен отговор на въпроса по коя методика работи в момента НЗОК и подчерта, че липсва нормален диалог между институциите, между Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Здравният министър е поискала управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков справка с какви средства разполага системата. На 24 юни тя е получила писмо от директора на касата, с което той й е отговорил, че законът не й дава право да получи тази информация. Вчера на заседание на здравната комисия в парламента, тя отново е поискала отговори и късно снощи е получила данни от д-р Цеков.

Според цитираните от Андреева данни тя е била притеснена дали средствата на касата за оказване на медицинска помощ ще стигнат.

Вторият въпрос е бил свързан с бюджета на касата за онкомедикаменти и каква част от него до момента е разходван. От цитираните от парламентарните трибуни данни стана ясно, че в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. са определени средства за здравноосигурителни плащания, за лекарства и диетични храни в размер на 497 млн. лв. В болничната медицинска помощ, лекарствената терапия на злокачествени заболявания е предвидена в размер на 90 млн. лв.

За болнична медицинска помощ и лекарства на онкоболните на болничните заведения са изразходвани 67 млн. лева. Така преразходът в бюджета е 17 млн. лева.

В закона за НЗОК за болничната помощ са определени средства в размер на 1 189 511 000 лева. С извършените до 31 май плащания, сега размерът на средствата е 648 485 000 лева. Или преразходът е 15 млн. лв. от предварително прогнозирания.

Здравният министър заяви още, че се готви законопроект за оптимизиране на медицинската Експертиза. В скоро време законопроектът ще бъде внесен за обсъждане от НС. По отношение на това да бъдат дадени помещения за клубовете за диабетно болни д-р Андреева каза, че ще се дискутира проблемът с НСОРБ и поема ангажимента това да е част от разговорите с тях да се отдадат помещения за хората, болни от диабет.