Импулсивните хора обичат без да се щадят

Животът

28-06-2013, 16:16

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Импулсивните хора поставят на първо място най-близките си

Природно импулсивните хора далеч не са егоистични, а поставят чувствата на любимите си хора над своите собствени, установи холандско изследване.

Учените открили, че когато става въпрос да се отделя време и енергия за приятел или член на семейството, природно импулсивните хора поставят на първо място най-близките си. "От десетилетия психолозите смятаха, че първият импулс е егоистичен и че е необходим самоконтрол, за да възприемеш просоциално поведение. Ние не смятахме, че това е вярно във всеки един контекст, най-малко при близки връзки", заяви ръководителката на изследването д-р Франческа Ригети.

При един от експериментите изследователите казали на двойки, че трябва да говорят с 12 непознати и да ги питат неудобни въпроси. Хората с голям самоконтрол решили да разделят времето по равно, разпределяйки шестима непознати за себе си и шестима за партньора си. Но участниците с нисък самоконтрол избрали да поемат по-голямата част от товара, жертвайки собствения си комфорт, за да спасят партньора си.

При втори експеримент било установено, че женените хора с нисък самоконтрол се жертвали повече за партньора си, но също така прощавали по-трудно предателство.