Не кримиконтингента, а пияните тровят лекарите в Спешното

Животът

28-06-2013, 23:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Медиците карат шокови дежурства, минават по 16 души на час

Най-натовареното отделение в МБАЛ - Бургас - Спешното се пръска по шевовете през лятото, когато понякога от там минават по 16 души на час, по време на нощните дежурства. В звеното обаче лекарите са кът, защото заплатите са ниски, ратобата е много и често се оказва освен тежка, но и опасна.

"Имаме в момента 9 лекари, но много често се случва, когато един си тръгне, следващият да се откаже още на първия месец, заради големия стрес и натоварването.  През летния сезон на ден обслужваме средно по 200 души, всички са спешни и никой не иска да чака", споделя завеждащата отделението д-р Лилия Линкова. 

По думите й, основен проблем, преди ниското заплащане и къртовския труд се оказва агресията от страна на пациентите към медиците. "Има много случаи на грубо отношение и заплахи, а много често и на обиди, които понякога са много тежки. Нашата работа е опасна поради ред причини - има риск от порязване, заразяване, нападение. Работим много често вечер и с кримиконтингента, но всъщност най-опасни и агресивни са не те, а пияните пациенти", споделя още д-р Линкова.  Не рядко по време на натоварените нощни смени се налагало да се намесва охраната на болницата и полицията. 

"Това отделение е главно за рискови за живота ситуации, затова много се надявам хората да започнат да праявяват повече разбиране към нас, а не да си изпускат нервите, защото някой ги е прередил или сме поели пациент дошъл след тях. Нашата работа е да селектираме най-спешните случаи и те са приоритет", каза още началничката на отделението.