15-и ден протести: Бунтът е езикът на тези, които остават нечути (обновена в 21,50)

Сидеров - герой в скеч

Въпреки че в последните дни политици от всички цветове се надпреварват да говорят от името на "хората". Изглежда тези, които излизат по площадите и улиците на страната все още се чувстват нечути. В 15-ия ден от антиправителствените протести пред Министерски съвет могат да бъдат прочетени плакати, които гласят: "Бунтът е езикът на тези, които остават нечути", "Не ме гонете от България", "Не прекалявайте с "Лидерин"" и "Вие сте луд с пистолет”. Протестиращите за поредна вечер продължават да скандират "Мафия" и "Оставка".

 

Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров се превърна в герой на скеч, изигран от протестиращите граждани.Те разигра сцена между жена, облечена като медицинска сестра, и мъж, носещ маска на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров, облечен в усмирителна риза. Мъжът буйства, а медицинската сестра го усмирява.

 

Около 4 500 протестиращи са се събрали пред сградата на Министерския съвет в центъра на София към 20:00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. До този момент не са локализирани групи, които създават напрежение сред протестиращите. На 38 са извършени полицейски проверки. Шестима без документи за самоличност са отведени в столични Четвърто и Първо районни полицейски управления за установяване на самоличността им. Полицейските „Антиконфликт“ екипи имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред. МВР благодари на гражданите за това, че запазват мирния характер на протеста.

 Служителите на МВР охраняват обществения ред по време на протеста. На място са и полицейските екипи „Антиконфликт“.

Паралелно с протеста против правителството се проведе и такъв пред НДК в подкрепа на кабинета "Орешарски“, но той бе много по малоброен – около 40-50 души.

И двата протест нямат разрешение от Столична община.

 

Протеста в София продължава с традиционното шествие:


Протестиращите преминаха през Орлов мост без да спират и се отправиха в посока Моста на влюбените. Друга група от тях остана на кръстовището на Орлов мост, съобщава агенция "Фокус". Вижда се плакат с надпис „No Орешарски”. Няколко души направиха  символичен помен на политическите партии. Те са се събраха около ковчег, на който са залепени имената на няколко политически партии. Блокирано е движението в района. Автомобилите се отбиват от служители на реда.

 

Демонстраните срещу правителството на Пламен Орешарски се придвижват по бул. „Евлоги Георгиев”, посока НДК, съобщи агенция "Фокус". Движението по булеварда е блокирано. Сред протестиращите има полицаи с жилетки с надпис "Антиконфликт". Виждат се плакати – "Елате с нас, протестът е за вас” и „Имам чувства! Чувствам, че сте излишни!”. Протестиращите скандират "Оставка, "България – юнаци”, "Довиждане” и „Червени боклуци”. От жилищни сгради, покрай които минават протестиращите, се виждат хора, които им махат и развяват българското знаме.

 

Протестното шествие в столицата преминава покрай централите на партиите БСП и ДПС, съобщи агенция "Фокус". Една част от протестиращите са спрели пред централата на БСП и скандират. Недоволните граждани носят плакати с надписи „Разваляме 42-та седянка” и свирят със свирки. Шествието върви много бавно. Партийните централи на БСП и ДПС са оградени от полиция. Сред самите протестиращи се движат групички от по трима полицаи.

 

Антиправителствени демонстрации се провеждат и в останалите по-големи градове на страната.

 В Пловдив недоволните граждани блокираха железопътната линията на Централна гара. Около 300 души скандираха "Мафия" и "оставка."

Вижте протеста в Пловдив ТУК

 

Шествия имаше още във Варна, където протестиращите носеха плакати "Варна подкрепя София" и "Оставка не произлиза от глагола оставам".

С пукане на червени балони с надпис "въздух под налягане" пред централата на БСП над 150 протестиращи се включиха в на протеста в Силистра.