Българи в Брюксел: Детронират Станишев от ПЕС?

Животът

29-06-2013, 08:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Станишев изложи европейските социалисти и ще бъде сменен, каза наш политолог в белгийската столица

Да се въведе машинно или електронно гласуване. Тогава резултатите ще излизат в реално време и може да видите дали някой не е гласувал вместо вас. Затова призовават сънародниците ни в Брюксел.

„В Бразилия от края на 70- те години вотът се дава машинно. След като в една страна с толкова голям процент неграмотни хора се е въвело и действа, защо да не може и у нас”, предлага Светлозар Андреев, политолог и експерт в Комитета на регионите.

Ден след първия национален протест срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и българите в белгийската столица се вдигнаха в знак на солидарност към всички протестиращи в родината. При посещението на Пламен Орешарски в Европарламента миналата седмица над 100 работещи в институциите и международни фирми в Брюксел посрещнаха премиера с плакати „Мафия”, „Европейски съюз, не вярвай на това, което те казват”, „Те са корумпирани!” и призиви към Жозе Барозу да не се доверява на обещанията на Орешарски.

Сънародниците ни са убедени, че това, което случва в България, е Балканската пролет. „Толкова позитивни протести не са се случвали от 1968 г. в Европа”, казва Андреев. „Говореше се, че днешните млади са загубеното поколение, защото се втурна към чужбина. Но те всъщност се оказаха намереното. Поработиха навън година-две и се върнаха. Ясно заявиха, че не искат да живеят вече по този начин”, добави той.

„Виждаме, че ГЕРБ не застават зад протестите, въпреки че имат десетки хиляди гласове в Плевен, в Добрич, в Габрово. Това показва, че процесът идва отдолу нагоре и е истински”, коментират хората.

Българите, които си изкарват прехраната навън, смятат, че пътят към промяната е на първо място през надежни политически и правни механизми, които да защитават основните конституционни ценности. Затова трябва да има политическо съгласие и широк обществен съвет. Той да включва както политически партии, така и неправителствени организации, също и представители на гражданите. „Там трябва да се договорят основните искания, а след това да се премине към изготвяне на конкретни текстове, което е по-техническа работа”, продължават с идеите сънародниците ни.

Работещите в институциите признават, че трудно разясняват на колегите си чужденци ситуацията у нас. „Действията на Орешарски и Станишев подронват авторитета на България в Европа”, казва още Светлозар. По думите му социалистите в Стария континент вече нямат грам доверие на председателя на ПЕС (партията на европейските социалисти) и съвсем скоро ще го детронират. „От доверени източници в техните среди знам, че социалистите в Европа смятат, че Станишев ги излага с номинацията на Пеевски и подкрепата си към него”, казва експертът.

Припомняме, че Френската социалистка Мартин Обри също се изказа срещу Сергей Станишев. Шефът на социалистите в Европарламента пък Ханес Свобода недоумява как е номиниран Пеевски за шеф на ДАНС и не се поколеба да напише мнението си в Туитър. „България е атакувана на два фронта и действията и изказванията на управляващите свалят престижа на държавата”, категорични са сънародниците в Брюксел.