"Продухват мерниците" при избора на съдебен съвет

Най-доброто от печата

29-06-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разговорите са общо 8 и са проведени в периода от 17 август до 21 септември 2012 г., когато течеше изборът на новия ВСС

Нова афера с подслушани разговори, този път на магистрати и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), разбуни духовете сред магистратите.

В няколко сайта бяха публикувани извадки от разговори на прокурори и съдии, в които се обсъжда изборът на двама членове на ВСС или по-точно как се лобира за него. От afera.bg сочат, че са получили разговорите от имейла boikocvetanov@net.hr, а цялото писмо е подписано от Найден Бойков (разменени имена на зам. главния прокурор Бойко Найденов). Към стенограмите от СРС-та (така ги нарича анонимният им изпращач) няма приложени аудиофайлове, за да се провери автентичността им. Авторът на имейла обаче казва, че главният прокурор Сотир Цацаров лесно може да намери записите.

Цацаров иска отговори

"Разпоредил съм проверка в три посоки", заяви Цацаров за "Труд". А след това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че ще проверяват дали разговорите са резултат от законно подслушване. Ако да, дали то е по разследване или по оперативно дело. Важен въпрос, на който ще търси отговор прокуратурата, е дали е подслушвало МВР или ДАНС, и с каква цел. "В зависимост от отговорите на тези въпроси ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата", казаха от обвинението.

Разговорите са общо 8 и са проведени в периода от 17 август до 21 септември 2012 г. Тогава течеше изборът на новия ВСС. Последната дата е денят, в който прокурорите гласуваха кого да изпратят в съвета. Вота им спечелиха и двама от главните герои в записите - Камен Ситнилски (тогава зам. главен прокурор) и Румен Боев (тогава апелативен прокурор в Пловдив). В разговорите освен тях са намесени двама бивши членове на ВСС - Иван Колев и Георги Гатев, поне шестима прокурори и двама съдии. Друг главен герой е окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, за когото това е втори СРС скандал, след като бе предложен за наказание, защото е подслушвал приятелката си - председателката на окръжния съд в града Миглена Тянкова. Тя също е герой в записите.

Важна роля има и апелативният обвинител на Бургас Емил Христов, който в коментара е наречен "бос на прокурорската мафия" в региона. Ситнилски е получил прозвището Дон Корлеоне, а Боев е определен като негов адютант.

Нашите от раз, другите насрани

Първият разговор е между Христов и Ванчев, които според имейла пият в хотел "Рич" на морето, и Ситнилски. В него първите двама уверяват Ситнилски: "Ало, шефе, заедно сме, септември месец бъди сигурен, че...к'вото сме говорили ще стане." Три дни по-късно Ванчев се обажда на шефа на съда в Свиленград Христо Георчев и двамата обсъждат, че ако парламентът прати във ВСС Бойко Рашков, "с него няма проблеми". След това Ванчев звъни на Румен Боев и обсъждат къде "още трябва да се поработи".

Боев казва: "Това, което аз ще видя, ще ми се да организирам нещичко да прикоткаме чичо Камен (Ситнилски) още веднъж до към 20-и", а Ванчев казва: "Нека да видим от тия неговите кои са верните в крайна сметка. Ще продухаме още един път мерниците." 
След това съдия Тянкова се обажда на приятеля си прокурор Ванчев, който от 6 часа яде и пие с магистрати, и разяснява: "Светльо Лозанов (шеф на окръжната прокуратура във Враца) го привикахме за 8 гласа. Работим здраво."

Следващият разговор е в деня на избора на прокурорската квота за ВСС 21 септември 2012 г. Ванчев се обажда на Тянкова от тоалетната на НДК и заявява: "Умирам от кеф! Румен Боев и Камен Ситнилски от раз." Тя пък му задава подходящия за мястото въпрос: "Другите насрани ли са?" и получава отговор: "Ей тука Първанки-Мърванки, к'во да ти кажа (визирани са хората на бившия зам. главен прокурор Валери Първанов)." След това на Ванчев се обажда мъж от тел. 0887565656 (това според afera.bg е номерът на Тодор Бояджиев, кумец на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов), когото информира, че е избран "нашият човек Камен Ситнилски" и заключава: "Кучетата нека да реват сега...Отивам при Недопустимата..." Историята мълчи коя е тя.

От ВСС обявиха, че изразяват безпокойство във връзка с публикуваните разговори и настояха за проверка. "Изпратеният до медиите материал с неясен произход уронва не само авторитета на цитираните в него лица, но и на цялата съдебна система", заявиха от институцията.

Камен Ситнилски цял ден не отговаряше на мобилния си телефон. Другият член на съвета, замесен в скандала - Румен Боев коментира записите пред "Труд". "Да, говорил съм с колегите и още по-нормално е да съм говорил с окръжния прокурор на Хасково, тъй като това е едно от петте места, от които бе издигната кандидатурата ми за ВСС. Свързал съм се с много прокурори да поискам подкрепата им, да чуя идеите им, мненията им. Щеше да е притеснително, ако бях търсил подкрепа в някоя друга власт, например от парламента", заяви Боев. По думите му тези разговори не го поставят в зависимост от хората, чиято подкрепа е получил. "Не виждам драма, не се чувствам употребен, нито пък аз съм употребил някого", каза той.