Политически лумпени въдворяват ред сред протестиращите "интернет лумпени"

Най-доброто от печата

29-06-2013, 07:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Делян Пеевски е изключително подходящ за министър на информацията

В паниката си за своето оцеляване властта пусна обслужващи я политически лумпени да въдворят ред сред протестиращите "интернет лумпени". Шпицкомандата на Волен Сидеров тръгна завчера да се разправя с журналистите, защото подклаждали напрежение. Малко преди това парламентът повиши в длъжност министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и го направи вицепремиер, както беше и при полицейското правителство на ГЕРБ (но сегашното правителство не е като предишното). Чакаме камионетки да започнат да събират недоволните, за да повярват, че властта е загрижена за тях. На видно място в списъка са журналистите, както разбрахме от председателя на парламента Михаил Миков в неговото телевизионно обръщение в сряда вечерта. 

"Към Народното събрание бе проявена агресивност, невиждана от години... Поставени сме в невъзможност да изпълняваме това, за което сме избрани от гражданите... Обърнах се към министъра на вътрешните работи за осигуряване на нормални условия за работа на Народното събрание", каза Миков, забравяйки, че нормалното е парламентът да се опира на обществено доверие, а не да се крие зад полицейски кордони. 

Размирниците бяха разкрити. "Обръщам се и към медиите, към журналистите за отговорно поведение", каза Миков. Когато бившият шеф на МВР Миков размаха пръст, Сидеров вади палка. Още в сряда "Атака" разпространи декларация на лидера си, в която държавната и частни телевизии бяха обвинени, че работят в "помощ на превратаджиите от ГЕРБ", а полицията наблюдава безучастно "вилнеещите в центъра на София хулигани". На другата сутрин в ролята си на подгласник на властта Сидеров се втурна буквално с полицейска палка срещу репортери на входа на Народното събрание, като им подвикна презрително: "Разчистете пътя да си получите хонорарите, платени жрици на любовта!" После навести БНТ, за да инструктира генералната директорка Вяра Анкова какво значи отговорно поведение и пред кого е отговорна. Направи си график за обиколка и на други телевизии, за да не си мислят, че като са частни, държавата няма да им търси сметка. В дух на откровеност ги предупреди, че "ще хвърляме камъни, домати, яйца по офисите на БНТ, бТВ, Нова телевизия и Канал 3, защото очевидно така се прави, щом полицията позволява хулиганските прояви".

От всички неотложни проблеми управляващите локализираха възловия проблем, който им пречи да овладеят положението. "Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението, каза Михаил Миков. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист." Инструктажът как се отразяват събития не би трябвало да се прави от председателя на парламента, защото медиите не са на негово подчинение, включително и националните медии, които са на бюджетно финансиране. Не е редно също мандатокрепителят Волен Сидеров да се нагърбва с такава задача, защото трябва да дежури постоянно в парламента, за да пази кворума с безценния си глас. Ако продължи да обикаля редакциите, депутатите ще трябва да излязат в голяма ваканция. Тогава кой? 

Вижда се, че в държавата има голяма празнина, която може да се запълни само по един начин - да се назначи солиден министър на информацията, чиято всекидневна работа ще е да следи за "справедливото и спокойно отразяване на ситуацията", както призова шефът на парламента. Решението на проблема изцяло е в ръцете на правителството и депутатите, които се занимават най-успешно със структурни и персонални промени на кабинета. Остава да се намери подходяща личност. Тъй като правителството е съставено от експерти, редно е и министърът на информацията да идва като експерт от медийния сектор. Той трябва да е влиятелен човек, думата му да се слуша и изпълнява от доказано отговорни медии и освен това да е на разположение на властта. Кой друг, ако не Делян Пеевски? Той владее цяла медийна империя, следи отблизо журналистите да отразяват правилно всяко събитие и на всичко отгоре в момента е свободен да заеме държавен пост, след като не успя да оглави ДАНС и е в принудително бездействие, докато Конституционният съд реши дали може да се върне като депутат. Най-важното е, че никой не разбира толкова добре като него нуждата да се прекратят протестите чрез медийно затъмнение, защото тъкмо неговата особа бе детонаторът на масовото недоволство.

За да бъде по-ефективно назначаването на Пеевски, редно е първо да се направи по негова мярка закон за печата и другите медии, както заради него бе преправен и Законът за ДАНС. Най-вероятно този закон няма да срещне никаква съпротива, защото днешната опозиция от ГЕРБ бе горещ привърженик на изработването му, докато бе на власт. Освен това президентът Плевнелиев, който изрази резерви към назначаването на Пеевски, нямаше нищо против Закона за ДАНС. С подходящ закон и подходящ министър на информацията държавата ще утихне, защото не само традиционните медии ще бъдат вкарани в правия път, но ще се дадат ясни ориентири и на интернет изданията и социалните мрежи, които се заблуждават, че са недосегаеми от държавата. Да видим тогава кой ще излезе да протестира, когато медиите вкупом започнат да виждат само обществена хармония. Ако изобщо се появи информация за някакви протести, тя ще е по матрицата, дадена от Волен Сидеров: "Този протест е тенденциозен и е организиран от пияни млади наркомани, които пушат трева в Борисовата градина и след това отиват да протестират".