Да почерпят Петя и Петър!

Животът

29-06-2013, 11:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Почитаме паметта на Христовите апостоли Петър и Павел

Днес църквата чества паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел. Те са ревностни разпространители на християнството, изтърпeли много страдания и гонения и наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър, беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца. Обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Празнуват Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина. Пожелаваме им да са здрави, името им да отваря вратите към благополучие и лично щастие!

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен