Стотина протестиращи блокираха магистрала "Тракия" (Обновена)

2 лева беше билетът за участие в акцията, фенове на Локо (Пд) се организираха самосиндикално и пристигнаха с 2 рейса

Едва двайсетина човека се събраха в уговорения час - 10:00 пред сградата на Областна управа, за да се включат в протеста, който ще блокира магистрала "Тракия". След усилени телефонни обаждания и призиви, броят на демонстрантите нарастна двойно. Докато чакаха подкрепления активистите продължиха да събират подписи срещу управлението на кабинета "Орешарски". По груби сметки вече са налице над 4000 парафа от пловдивчани.

Част от присъстващите изказаха възмущение от слабия реален интерес към демонстрацията. Те посочиха, че в социалните мрежи над 150 души са се записали за участие в блокадата. Но намеренията на повечето от тях са останали само във виртуалното пространство. Затова заслужаваме съдбата си, огоречно заявиха протестиращите.

10:15 - Само два от приготвените 4 автобуса потеглиха към 118-ия километър на аутобана, където ще бъде направена блокадата. Цената на билета е 2 лева, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Към мястото потеглиха и неколцина активисти с личните си автомобили.

10:30 - Автоколоната на протестиращите премина през 4-ти километър на Пазарджишко шосе. Полицията затвори пътя край хипермаркет Метро, за да се предотвратят инциденти и навлизане на возила в зоната на блокадата. Колоната продължава към магистралата.

10:44 - Демонстрантите наближават магистралата. Полицията предвидливо отклонява движението по аутобана в посока Пловдив по отбивката за Цалапица. Пътната артерия постепенно опустява. Пътуващите за Града на Тепепата вече минават по обиколния маршрут през селото.

10:54 - Колоната от 2 автобуса и 5-6 коли спря на 118-ия километър на автомагистрала "Тракия". Протестиращите - около 60 души, слязоха от возилата с викове: Оставка! Издигнаха плакат: Стига извинения - дайте оставка! Така започва същинската част на протеста, който се очаква да продължи до обяд. Движението по магистралата е отбито на 112-ия километър.

11:00 - Неколцина демонстранти извадиха футболна топка и започнаха да си подават и да показват финтове на пътното платно. Останалите пеят: Когато падне БСП - не искам аз да съм отдолу, за да не падне върху мен. След това през мегафон пуснаха песента Wind of change на Скорпионс, която е символ на желанието им за промяна. Музиката звучи от телефона на един от демонстрантите.

11:10 - На мястото на блокадата пристигнаха и два автобуса с фенове на футболен клуб "Локомотив" Пловдив. Новодошлите са близо 50 на брой. Протестът става двойно по-многолюден.

11:20 - С пристигането на запалянковците групата на играещите футбол нараства на 15-ина души. Те се нареждат в кръг, за да си подават топката. Участниците в играта се шегуват, че кълбото символизира лидера на БСП - Сергей Станишев. Сред останалите протестиращи възниква дебат за законността и продължителността на блокадата.

11:48 - Десетина минути по-рано от предвиденото протестиращите започват да се изтеглят от магистралата. Те обаче се заканиха, че отново ще блокират аутобана, ако управляващите не се съобразят с исканията им. Активистите посочиха, че днес отново ще има шествие по улиците на Пловдив, което ще тръгне в 18:30 от площата пред общината.