Екобусчета и електробайкове през лято 2014 в Бургас

Мисия Бургас

30-06-2013, 12:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Виж първата рент-а-байк стоянка Бургас

Пилотният за България проект за рент-а-байк ще се развива с бясна скорост

Велосипеди с електромотори ще се движат из града от следващото лято.

Те са част от пилотния за страната проект за обществен велотранспорт, който е елемент от другия мащабен план за "Интегриран градски транспорт". 

Две седмици след като стартира първата за страната веломрежа, с отдаване на велосипеди под наем, заместник-кметът по финанси в община Бургас - Красимир Стойчев, е категоричен, че услугата ще се развива с мощни темпове.

"Пунктовете за отдаване на колелета ще се увеличават двойно и тройно, така че да се печели от този алтернативен градски транспорт. До следващото лято той ще бъде и междуселищен. Ще бъдат обхванати и сателитните на Бургас курортни градчета", сподели Красимир Стойчев.

Предстои в най-скоро време на пунктовете да бъде въведена и услугата за  размяна на колелета.

"Това ще даде възможност на клиентите да стигат до определени далечни точки с нает велосипед, а после да го оставят на друг пункт за отдаване на байкове, в случай че се изморят или предпочитат да се приберат с друг транспорт. 

Колелетата с електромотори пък ще влязат в употреба, отново под наем от следващото лято, когато цената им ще бъде малко по-ниска, а велотранспорта в града ще се е развил достатъчно. Успоредно с него има шанс да бъдат наложени и нови електрически ековлакчета, които ще се ползват за обиколка на Морската градина.

Екологичните и икономични бусчета е можело да бъдат закупени от общината още миналата година, уточни Стойчев. Това се оказало трудно тогава, заради проблем със законодателството.

"Оказа се, че за да могат да се движат по нашите улици, трябва да имат полицейска регистрация, а такава трудно можеше да се издаде. Това е причината тази атрактивна туристическа услуга през миналата година да не се осъществи. Тя би могла да се реализира по-нататък, вероятно през следващото лято, но все пак това е свързано и с разрешителни от КАТ", допълни още той.