Роман Йебави грабна Купата

Спорт

30-06-2013, 14:41

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Димитър Кутровски загуби финала по тенис на Международния турнир в Стара Загора (СНИМКИ)

Българинът Димитър Кутровски загуби на финала на Международния турнир по тенис „Стара Загора къп“, от сериите "Фючърс" на ITF, с награден фонд 10 хиляди долара. Участващият с "уайлд кард" Кутровски претърпя поражение в спора за трофея от поставения под номер 1 Роман Йебави (Чехия) с 5:7, 4:6 след 1:45 мин. игра.
25-годишният софиянец започна по-добре и на три пъти повеждаше с пробив, като при 5:4 дори сервираше за първия сет, но допусна обрат.
Йебави продължи серията си на шест поредни гейма и дръпна с 3:0 във втората част. При 5:3 чехът сервираше за мача, но не успя. В следващия гейм обаче той проби за осми път подаването на българина, за да триумфира.
Кутровски все пак си осигури 10 точки за класацията на АТP и 848 долара, но не успя да спечели втора титла в кариерата от турнирите на ITF в шестия си финал. Наградите на финалиста и шампиона връчи гл. специалист „Спортни дейности“ в Община Стара Загора Асен Асенов, който приветства участниците и гостите на града от името на кмета Живко Тодоров. Той подчерта, че спортното събитие от подобен ранг, което се провежда за трети път на кортовете под Аязмото, затвърждава имиджа на Стара Загора като спортен град.
Община Стара Загора е съорганизатор на силния международен турнир, който започна на 22 юни, заедно с Българската федерация по тенис.
В Стара Загора дойдоха националите Димитър Кузманов, Тихомир Грозданов и Валентин Димов, участваха и много млади родни таланти, което е традиция в тези турнири. Всички най-добри български тенисисти, включително и Григор Димитров, са започнали своя път в международните турнири именно от такива състезания.
Това е петото състезание от календара на Международната тенис федерация (ITF), което се провежда в България през 2013 година. Турнирът, наричан още и „фючърс", е с награден фонд 10 000 долара. Шампионът взема 18 точки за световната ранглиста и 1440 долара, а финалистът - 10 точки и 848 долара от общата сума.