За 11-ти път Балчик събира зрители за фестивала "В Двореца"

Добрич Лайф

30-06-2013, 15:18

Снимка:

inthepalace.com

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Участват 108 късометражни филма от 37 държави от цял свят

В конкурсните програми на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" - Балчик, който беше открит снощи, са 108 филма от 37 държави от цял свят. 96 филма ще бъдат показани за първи път у нас, съобщават организаторите.

Сред най-далечните страни, от които идват филми и гости на фестивала, са Япония, Южна Корея, Перу, Доминикана, Иран, Сирия. България участва с най-много продукции – 30, съобщава БТА.
До 6 юли, филмите ще се състезават в международен, национален и телевизионен конкурс. Прожекциите ще бъдат с безплатен вход - както в традиционните фестивални салони в Държавния културен институт "Двореца" и читалището "Паисий Хилендарски" - Балчик, така и в новоизградената зона за външни прожекции.

"В Двореца" включва още специални програми, уъркшопи, семинари, майсторски класове, филмов пазар.

Повече от 700 заглавия са в състезателните и паралелните програми и видеобиблиотеката на фестивала тази година.

Седем "Принцеси" - реплика на оригиналната скулптура на принцеса Илеана, дъщеря на румънската кралица Мария, ще бъдат връчени на победителите, избрани от международно жури. Със "Сребърна принцеса" ще бъдат отличени двата най-добри късометражни филма от националния и международния конкурс на форума. Наградният фонд е 10 000 евро в злато. В журито са двама фестивални директори - Даря Никитина ("Начало" - Санкт Петербург, Русия) и Хайнц Херманс ("Интерфилм" - Берлин, Германия). Йенни Тойвониеми (Финландия) - носителка на наградата на журито от кинофестивала "Сънданс" - 2012 г., за късометражния си филм "Срещата", Йордан Тодоров е режисьор, Радостина Нейкова е аниматор, а Тобайъс Мунте (Великобритания) е сценарист и продуцент.

Десет български късометражни филма ще имат премиера на 11-ия фестивал "В Двореца". Продукциите на младите автори спечелиха финансиране на миналия фестивал - общо 25 хиляди лева, на сесията за представяне на проекти Filmer Forge Pitching, която и тази година е в съпътстващата програма.