Василев: Разделението на ЕСО от НЕК бе в доста забавено състояние

Политика

30-06-2013, 17:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

НЕК е в критично състояние, има дълг от 1,9 млрд. лв.

Процедурата работела повече от година

Процедурата за отделянето на Електроенергиен системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) работи повече от 12 месеца.

Това заяви пред "Фокус" служебният министър на икономиката, енергетика и туризма Асен Василев. Във връзка с обвиненията на енергийния министър Драгомир Стойнев Василев каза, че има нает консултант още от предишното правителство.

"Заварихме процедурата в доста забавено състояние", каза бившият служебен министър. "Първият казус, за който министър Стойнев говори на пресконференцията е това, че към 1 юли трябваше да бъде разделен ЕСО от НЕК. Това, което направихме е, че отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това да са хората или не", обясни Василев.

Служебният министър каза, че процедурата е била забавена още като са я заварили.
"Единственото, което трябваше да се направи, е да се назначи новият Надзорен съвет и да се финализира отделянето на активите. Защо това не се е случило последният един месец, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО", каза още Асен Василев.

По-рано днес на извънредна пресконференция енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че България може да бъде санкционирана от ЕС, тъй като процесът на разделяне на ЕСО от НЕК е блокиран от действията на служебния кабинет, а срокът изтича днес.

 

Асен Василев твърди, че някои кадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той се уточни като посочи назначаването на Георги Христозов за председател на Съвета на директорите на БЕХ. Причината - Христозов е осъждан за валутни престъпление.

"Независимо кога, независимо по какъв повод, независимо дали е реабилитиран, това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ. Тоест след три месеца, когато изтече кредитът, който е взет и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма, не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото г-н Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. Този процес в момента също е спрян, доколкото съм чул от консултантите, които го правят”, обясни Василев.

За това, че има пуснат договор за избиране на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3", Асен Василев каза: "Това е така, има пуснат такъв договор и такава процедура. След много разговори с двете централи стигнахме до такъв момент, в който те са готови да седнат и да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че те да могат да станат по-изгодни за българските граждани."

Асен Василев обясни, че е пусната процедура, за да се наемат професионални преговарящи и банкери, които да могат да доведат до успешен край това начинание.

"Ако г-н Стойнев смята, че в министерството има достатъчен капацитет да се справи самото министерство, се радвам, че е прекратил процедурата. Моето мнение беше, че няма достатъчен капацитет в министерството и много по-добри условия при предоговарянето могат да се постигнат, когато се ползват услугите на външен консултант, който е специализиран в това", каза още бившият служебен министър