Ден 17: Народът не се отказва, пак зове за оставка

Общество

30-06-2013, 19:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Bulgariautre.bg следи събитието отблизо

За седемнадесети пореден ден България излезе на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Макар и с по-малко хора и въпреки лошото време, през последните два дни протестите не стихнаха. Днес те отново продължават. Народът е на крак и зове за оставка.


София


18.40 часа - Въпреки проливния дъжд над 100 души дадоха началото на тазвечерния протест в столицата. Гражданите се събраха пред Министерския съвет, но не е ясно дали шествието ще продължи по традиционния си начин - преминаване през Орлов мост, НДК, бул. "Витоша" и партийните централи.

18.50 часа - Част от протестиращите вече развяват българското знаме, други са се загътнали с националния трибагреник. Един от протестиращите носи табела с надпис: "Депутат: До два мандата. 3 % бариера".Дъждът продължава да вали, но това не спира хората да прииждат от съседните улици към площад "Независимост". Някои от протестиращите надуват свирки. Скандирания няма. Движението не е спряно и се осъществява нормално. Засилено е полицейското присъствие.

19.00 часа - Движението по бул. "Дондуков" е блокирано. Над 200 души скандират "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". В района се разнесоха бурни освирквания от свирки и вувузели, както и възгласи срещу властта. Лозунги и плакати почти няма, но някои от хората носят листи с формат А4, на които са написани исканията им за оставка и срещу властта. Повече от 20 минути една от жените в протеста звъни със звънец пред сградата на Министерски съвет.

Протестът преминава мирно. Засилено е полицейското присъствие в района.

20.00 часа - Над 1000 протестиращи потеглиха от Министерския съвет към Народното събрание. Въпреки дъжда, стотици недоволни софиянци все още скандират и викат пред институциите. Гражданите се придвижват към парламента на групи. Скандиранията продължават. Има и семейства, които са дошли с децата си. Остава засилено полицейското присъствие пред Министерски съвет, както и пред Народното събрание.

Присъстващите са категорични, че протестите ще продължат.

20.18 часа - Протестиращите пристигнаха пред Народното събрание. Скандиранията за осатвка, развяването на българското знаме и освиркванията продължават. Момиче държи табела с надпис "Подпиши се за нов изборен кодекс" и стрелка, сочеща към палатките, разположени встрани на паметника на Цар Освободител. Минавайки покрай сградата на парламенте те я освиркаха.

Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано.

20.30 часа - Гражданите блокираха движението на "Орлов мост". Целият булевард "Цар Освободител” от Софийския университет до Орлов мост е изпълнен с хора. Група граждани се е отправила към НДК. Все още има семейства с малки деца, въпреки обилния дъжд.

Минути по-късно полицията задържа двама души без документи за самоличност и един с наркотици. Те са отведени в столичното Първо районно полицейско управлениe.

Полицията продължава да обезпечава обществения ред и сигурността по време на протестните действия. По данни на МВР протестиращите в столицата към 20.30 часа са 2500 души.

20.48 часа - Протестиращите блокираха кръстовището при Моста на влюбените. Някои си тръгват, други се отправиха към централата на ГЕРБ. Минути по-късно шествието премина по булевард "Витоша". Скандиранията и освиркванията продължават, а също и засиленото полицейско присъствие.

21.15 часа - Гражданите освиркаха Съдебната палата и се отправиха към централите на БСП и ДПС. Минути по-късно протестиращите вече скандираха "Червени боклуци", "Мафия" и "Оставка" пред централата на БСП.

21.30 часа - Недоволните минаха и покрай централата на ДПС, след това се отправиха към Министерския съвет. На протеста останаха около 150 души, които изявяват желание да стигнат отново до Орлов мост.

 

Пловдив

 

Около 200 души се събраха в 18:30 часа пред сградата на община Пловдив на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Въпреки дъжда те се отправиха на ежедневното си шествие по Главната улица в посока Джумая джамия. След това недоволните се върнаха обратно и по улица "Иван Вазов" се отправиха към Централна гара.

Там активистите блокираха за пореден път жп релсите. По разписание от гарата трябва да тръгнат 4 влака - за Септември в 19,40 часа, за Димитровград в 20:20 часа, за Асеновград в 20:30 часа и за София в 20:55 часа. Очаква се тези композиции да бъдат отложени за неопределено време, предава Дарик.

Протестиращите пеят химна на България, като заявиха, че ще стоят на релсовия път до 21:00 часа. Някои от полицаите предупредиха протестиращите, че заради бурята и чадърите, които носят, на линиите може да се получи "волтова дъга". Затова униформените призоваха блокадата да е по-кратка, но за момента участниците в протеста не се вслушват в съветите, допълва Фокус.

Демонстрантите отново викаха "Оставка веднага" и "Червени боклуци", като са категорични, че ще излизат всяка вечер, докато правителството не се вслуша в народа и не подаде оставка.