Чужденци пестят данъци със сватби у нас

Животът

30-06-2013, 21:10

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Монитор

Всичко от Автора

Австралийци се женят в Двореца в Балчик

Чужденци се измъкват от заплащането на ергенски данък, който трябва да заплащат в родината си, като вдигнат сватби у нас, пише Монитор.
Същото правят и наши сънародници, които пребивават зад граница. През последните две години нашенци, работещи в Германия, масово се връщат в България и минават под венчилото, разкриха от Обредния дом в Добрич.
Двойките живеят заедно и дори имат деца, които ходят на училище. Те получават социални придобивки за хлапетата в чужбина, но ако нямат брак, държавата им събира по 800 евро ергенски данък.
Безспорен хит при венчавките са нос Калиакра и Двореца в Балчик. Влюбените избират Нимфеума или други романтични кътчета от Двореца, за да си кажат „да”.
По брой на чуждестранните сватби у нас лидери са румънските двойки. Младоженци долетяха наскоро обаче чак от далечна Австралия, за да се венчаят в покоите на румънската кралица Мария. Всяка година там се женят и двойки от САЩ. Списъкът на семействата попълват и младоженци от Ирландия, Англия, Франция, Германия, Финландияи много други страни.
На година в Двореца се състоят по около 60-70 ритуала. Церемониите се провеждат в уникална обстановка на открито – сред оригиналната архитектура, редките цветя и дървета, под звуците на класическа музика и „Сватбения марш” на Менделсон. Местата, където избират да се венчаят младоженците, са Нимфеума, параклисът, Плачещата градина или Розариумът.

Екзотиката на нос Калиакра пък е предпочитано място от много софиянци. Ритуалът се извършва от кмета на Каварна Цонко Цонев. Менделсонът, който звучи на тези сватби, е рок вариантът на китариста на „Куин” Брайън Мей.
На нос Каликра докторът на националите по футбол Михаил Илиев ожени дъщеря си. Булката е сватбен агент и сама аранжирала ресторанта. „През цялото време тя работеше”, спомня си Цонко Цонев. На нос Калиакра той ожени и разследващия журналист Васил Илиев и половинката му Деница. Иван и Вихра пък се ожениха в Крапец. „Между другото, от всички двойки, които съм женил, само те се разведоха”, отчита Цонко. Той извършвал ритуали и на голф игрища, на кораб в морето и къде ли още не. „Само още под водата не съм влизал”, шегува се кметът.

Обредничките в Добрич са изправени пред истинско изпитание в една от следващите сватби. Ритуалът ще се извърши на пясъка в Дуранкулак и всички трябва да са боси.