Протести пред ВСС и Съдебната палата (СНИМКИ)

Мисия София

01-07-2013, 11:08

Снимка:

Луиза Божинова, Bulgariautre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Гражданите поискаха оставката на Камен Ситнилски, други зоват за сваляне на имунитета на Волен

Десетки граждани излязоха на протест - "на кафе" и закуска пред Министерски съвет, за да викат под прозорците на премиера "Оставка" и "Мафия". Призивът на гражданите днес беше премиерът Пламен Орешарски да направи заседанията на кабинета публични, като те се излъчват и в интернет. Някои от гражданите се обърнаха към затворените прозорци на Министерски съвет с думите: "Добро утро, Орешарски, искаме оставка" и "Орешарски, подай оставка, искаме на плаж". Дори и върху чашите за кафе на протестиращите можеха да се видят призиви за оставката на кабинета, предаде БГНЕС.

Група протестиращи се отправиха към Съдебната палата. Те протестираха пред институцията с искане за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Двама от събралите се с мегафони призовават "Вземи му имунитета, имунитета му вземи", както и "Довиждане". "Събрали сме се да кажем на г-н Цацаров, че има един излишен имунитет в парламента – този на Волен Сидеров".

Друга част от недоволните граждани тръгнаха към Висшия съдебен съвет. Там те блокираха ул. "Екзарх Йосиф" и спряха движението на трамваите. Протестиращите пред ВСС скандираха: "Не на мафията в съда", "Вън Ситнилски", "Много сме, силни сме" , "Всеки ден ще е така до победата", "Мафия", "Оставка". Те поискаха "чиста съдебна система" и оставката на един от членовете на съвета - Камен Ситнилски.

Скандалът около името на Ситнилски избухна в края на миналата седмица. Тогава в редакциите на няколко медии пристигнаха писма, съдържащи данни за проведен разговор, свързан с избора на Ситнилски за член на ВСС. Писмата бяха придружавани от следния текст: "Ако не знаете, Босът на съдебната власт в България се казва Камен Ситнилски".

В резултат на появилата се информация стартира незабавна проверка на прокуратурата, която още не е приключила.