Предприето е орязване на разходите, заяви Чобанов

Политика

01-07-2013, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Работи се по данъчната актуализация

Предприето е орязване на разходите. От 1 юли лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%. Така ще се освободи буфер от около 60 млн. лв.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция по повод информация за актуализация на бюджета.

По думите му - сериозни са опасенията по отношение на планирането на бюджета. Подготвя се анализ за това как се е правила фискалната политика през последните години.

Чобанов заяви, че една от причините за проблемите в неизпълнението на приходната част на бюджета е изчерпването на резервите в централния бюджет.

"Имаме едно доста голямо старание тези средства да бъдат преразпределени. Най-голямо преразпределение има към МРРБ за над 130 млн. лв. Някои приличат на предизборни. Няма как да отложим тези плащания, защото договорите по повечето от тях вече са сключени", обясни Чобанов. Той допълни, че се работи по данъчната актуализация, която щяла да бъде направена така, че да се спазват европейските правила.

Финансовият министър каза, че се работи и по нова услуга на НАП. Тя е за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лица за настъпили промени в данъчно-осигурителната им сметка.

"Още от самото начало изразих тревоги за рискове, които се наблюдават по изпълнение на приходите тази година. Тогава казах, че рисковете за неизпълнение на приходната част са от около 1 млрд. лв. При едно намаление на БВП с 1.5 млрд. лв. е ясно от там, че ситуацията предизвиква възможности за сериозни опасения”, заяви финансовият министър.

Мерките, които предлага министерството ще бъдат обсъдени с бизнеса и общините. Те предвиждат намаляване на административната тежест за бизнеса чрез анализ на всички проблеми и евентуално предложения за законодателни промени. Мерките включват и въвеждането на новато електронна услуга на НАП.

Друга група мерки е свързана с намаляване на обема на документацията, изискван от НАП и Агенция "Митници" при извършване на проверки и ревизии.

Петър Чобанов каза още, че работодателите предлагат да се облагат паричните потоци от България към офшорните зони. Тяхно предложение е също да се установи нетипична дейност или необосновано състояние на дадена фирма като например, увеличаване на оборота без да е налице резултат в приходите.

"Спешно трябва да се преразгледат всички такси и отпадането на онези от тях, които не са вписани в закона, както и да няма немотивирани актове, продължи Петър Чобанов. "Работодателите искат по-добра регламентация на сезонния труд, намаляване на данък дивидент, ревизия на единното платежно нареждане, ревизия на данъка по депозитите и за облагане с данъци на паричните потоци от България към офшорните зони. "