Българското недоволство развя китайски знамена (СНИМКИ)

Животът

01-07-2013, 15:32

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Демонстрантите предпочитат евтини трикольори с непозволен герб, казват родни производители на знамена

18 дни българите изпълват площадите на големите градове и протестират срещу кабинета „Орешарски”. Демонстрантите гордо развяват българския трикольор. Запитвали ли сте се защо една част от знамената са с герб, а друга без? „ Флаговете с щампа с герба са внесени от Китай”, каза за Plovdivutre.bg Атанаска Велчева, управител на предприятие в Първомай за шиене на знамена. „Българският трикольор по закон е чист, без герб”, категорична е тя.

По думите й знамената, които виждаме са ушити от некачествен евтин плат, а гербът прави знамето нелеглано. Най-вероятно се разпространяват от търговците от стоковия базар Илиянци в София за по левче, а прекупвачите от различните градове им слагат по 5-6 лева надценка. „Ние не можем да си позволим да продаваме нашите знамена на толкова ниски цени. Гарантираме обаче легален вид и качество на трикольорите”, добавя Велчева.

В ръцете на областните управители е да контролират разпространението на националния символ. „При тази ситуация в страната едва ли на губернаторите им е до следене къде какви трибагреници се продават”, коментира още Велчева.

 У нас има достатъчно фирми, които частично се издържат от шиене на знамена и те могат да задоволят търсенето, ако българите решат да купуват трибагреници само родно производство. Конкуренцията в бранша е на добро ниво, признава още Атанаска Велчева. Тя обаче не подкрепя протестите и смята, че демонстрантите са дори платени. Вярва, че правителството трябва да поучи своя шанс и време, за да стане ясно способен ли е кабинетът или не.