Бъдещето на Стара Загора

Мисия

01-07-2013, 16:38

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Интегрираният план за градско развитие е пред одобрение в ОбС, предстои изготвянето на конкретни технически проекти

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е пред одобряване в Общинския съвет. Веднага след това започва изготвянето на конкретни технически проекти. Целта на реализирането на плана е до 2020 година в Стара Загора да се инвестират средства за реконструкции и облагородяване на важни за града зони. Разговор с Георги Симеонов, директор "Устойчиво развитие и евроинтеграция" в Община Стара Загора и координатор на проекта.

 

 

Г-н Симеонов, защо реализирането на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие е важен за Стара Загора?

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е ключов документ със стратегическа важност, който се финансира по ОП "Регионално развитие", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитиеq както и новите оперативни програми, чиито параметри са в процес на договаряне с ЕК. Документът е от изключителна важност за общината, тъй като той трябва да очертае перспективите за развитие на града за следващия програмен период до 2020 година и без подготовката на този документ няма да можем да усвояваме средства от оперативните програми.

Т.е. този документ представлява едно предварително планиране на бъдещите проекти, които община Стара Загора ще реализира?

Да. Документът представлява един бъдещ план къде в Стара Загора, кои територии желаем да бъдат развивани, къде ще инвестираме европейските средства, и той е базата, върху която на основание на споразумение между финансиращите органи и общината, ние ще получаваме средства за развитието на града.

Какво е свършено до момента по изпълнение на интегрирания план от страна на общината?

Самият план за градско възстановяване и развитие се състои от два етапа и към този момент ние пристъпваме към втория от тях. В първия етап трябваше да определим трите зони за въздействие, т.е. местата в Стара Загора, където ще бъдат инвестирани средства. Това се зона с преобладаващ  социален характер, зона с  публични функции с висока обществена значимост  и зона с икономически потенциал, като задължително за плана беше да има поне една социална зона. Проведоха се поредица срещи с фокус групи и обществено обсъждане с граждани и представители на заинтересованите страни - работодатели, експерти, учени, архитекти, инженери, културни дейци. На 31 януари 2013г. предложените зони бяха одобрени от Общинския съвет. За зона с висока степен на публични функции бе определен градският център в карето между улиците “Патриарх Евтимий”, “Отец Паисий”, “Славянска” и “Августа Траяна” плюс парк Аязмото, спортен комплекс “Берое” и Станционната градина. Зоната за икономическо развитие покри Индустриалната зона на града до АПК. В социалната зона бяха включени кварталите “Казански”, “Три чучура” и “Три чучура север”, „Три чучула юг”, “Железник” и района на Окръжна болница. Основен приоритет при инвестициите в зоните за въздействие ще бъдат мерките за енергийна ефективност и подобряване на градската среда. Съгласно изискванията ще разработим и Програма за реализация за всяка зона за въздействие, която ще състои от няколко елемента. Тя ще съдържа конкретни проекти и идеи, бюджет, източници на финансиране, индикатори за оценка на постигнатото и план за изпълнение. Успоредно с това по друга схема на ОПРР ще кандидатстваме за изработване на технически проекти за обекти, които задължително ще бъдат включени в Интегрирания план за развитие на Стара Загора. В края на Юли 2013 г. трябва да сме напълно готови с проект на ИПГВР, който подлежи на одобрение  от Общинския съвет и от УО на ОПРР, за да придобие окончателен вид и готовност за изпълнение.  В настоящия момент сме пред приключване на проекта за представянето му за одобрение на следващата сесия на Общинския съвет.

Какво ще се случва в тези зони за въздействие?

Интегрираният план предвижда мащабна програма за обновяване на улици, паркове и градини, сградите на образователни, социални, културни и публични институции, както и здравни заведения. В плана са включени общо над 250 обекта и проекти, които могат да получат финансиране по оперативните програми. Предвидени са и над 70 млн.лв. за саниране на жилищни блокове.

На каква стойност е проектът и кога трябва окончателно да приключи?

Бюджетът за изготвянето на интегрирания план е на стойност 998 390 лв., а Стара Загора беше една от седемте общини в страната, която получи максимален размер на бюджета за изготвяне на интегрирания план от 1 млн.лв. В последствие, след тръжната процедура, общината подписа анекс, с който стойността на договора бе снижена до 780 000 лв. Следва да отбележа, че неизползваните ресурси, по искане на управляващия орган, се освобождават и тези средства се пренасочват към други схеми, за да се финансират други проекти. Желаещите да се запознаят подробно със съдържанието на интегрирания план, могат да го направят на сайта на община Стара Загора.