Протестиращите в Пловдив скочиха на Гергов (СНИМКИ)

Архив Пловдив

01-07-2013, 19:56

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Лидерът на червените в града обиди недоволните с думите "беззъби, отявлени алкохолици"

Протестът в Пловдив има своя нов антигерой, предава репортер на Plovdivutre.

На пресконференция днес лидерът на червените в града нарече протестиращите "беззъби, отявлени алкохолици и стари седесари". Думите му жегнаха пловдивчани, излезли на поредния протест срещу правителството на Пламен Орешарски и станаха причина колоната от недоволни да се отправи към сградата на Международен панаир. Недоволството стартира от община Пловдив, премина през Главната, сградата на полицията, бул. "6-ти септември", бул. "Цар Борис III" и премина през моста да Марица. 

Стотици пловдивчани обсадиха Панаира с викове "Мафия" и "Гергов, върни Панаира. Той е на България!". Засилено е полицейското присъствие в района.

На олигарха Гергов беше позволена да купи не само Панаира, но и половиния Пловдив, каза един от водачите на недоволството Стоил Атанасов. Оставка и съд, скандираше множеството. Утре ще протестираме и пред хотела му - пред "Санкт Петербург" и в Стария град, заканиха се демонстрантите. След половин час скандирания те се отправиха към кръстовището с кръгово движение и го блокираха за кратко. "Градският и областен лидер на БСП не е плащал от два месеца на журналистите си в собствената си телевизия, а представете си какво я чака България щом е в ръцете на червените?", извика Атанасов.  

Другата причина за гнева им бе поведението на новия областен управител Каймаканов. "Той дори не се отзова на желанието на омбудсмана Димитър Атанасов да се срещнат", се чу по мегафона. 

Протестиращите призоваха всеки българин да прочете отвореното писмо на родни интелектуалци до президента Росен Плевнелиев и до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу за политическата ситуация в страната. "Подкрепете интелектуалците със собствено писмо до президента", апелираха те. 

Митингът продължи обратно към Центъра като премина през Капана и Главната, за да приключи пред община Пловдив. Утре протестът продължава пред сградата на Областна управа в 8 часа с искане за оставката на новия губернатор и от 18, 30 часа пред общината срещу кабинета "Орешарски".