Слънчевата алергия и рисковите фактори

Най-доброто от печата

02-07-2013, 07:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лечението се състои основно в предпазването на кожата от UV-лъчението.

Слънчевата алергия не води до образуването в организма на антитела, насочени срещу определен алерген, а само наподобява кожните промени, предизвикани от алергична реакция. По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза, пише КРОСС.

Основна роля за възникването на този характерен за летния сезон кожен проблем, е слънчевата светлина, особено нейното UV-лъчение (UVA- и UVB - лъчи). Полиморфната светлинна дерматоза или слънчевата екзема, както още е наричана, се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да възникне във всяка възраст, но се проявява в по- голяма степен при деца и младежи. Това заболяване може да предизвиква оплаквания в продължение на години, но обикновено преминава в даден момент от живота без прилагането на каквото и да е лечение.

Рискови фактори

Предполага се, че заболяването се проявява в следствие на действието на дълговълновите UVA-лъчи. Те участват в изграждането на свободните радикали, които са токсични за живите клетки. Свободните кислородни радикали играят съществена роля за появата на слънчева алергия.

Как да разпознаем полиморфната светлинна дерматоза?

Симптомите на полиморфната светлинна дерматоза са най-изразени след дълъг период от време, в който не сме се излагали на слънчева светлина - обикновено през първите пролетни дни или в началото на лятната почивка.

По повърхността на кожата, която е била изложена на директна слънчева светлина, се образува силно сърбящ, петнист обрив. Той може да се появи след няколко часа или дни по врата, лицето, деколтето, ръцете и краката. При децата най-често промените се забелязват в областта на лицето.

Втората фаза е формирането на папули и малки мехурчета с бистра течност в засегнатия кожен участък. Измененията могат да варират в голям диапазон при различните хора, затова заболяването се означава като полиморфно (многообразно).

Ако засегнатите места по тялото се покриват и се пазят от слънчевата светлина, симптомите изчезват в рамките на няколко дни. Обкновено не остават белези и нарушения в епителизацията на кожата.

Какво е лечението?

Лечението се състои основно в предпазването на кожата от UV-лъчението.

Това може да се осъществи чрез:

Подходящо облекло - шапка, риза, дълги панталони. Вече съществуват текстилни материи, които има специално UV-покритие и се ползват за изработка на дрехи.

Прекратяване излагането на слънце между 11 и 15 часа, когато UV-лъчението достига своя максимум.

Използване на слънчезащитни кремове с висок фактор на защита.

Също е възможно прилагането на медикаментозна терапия.

При значително изразени кожни изменения и много силен сърбеж, се препоръчват лекарства, които възпрепятстват развитието на възпалителна реакция, например лекарствени средства за локално приложение, които съдържат кортизон. Също така благоприятно действие по отношение облекчаването на сърбежа, може да има приемът на антихистаминови препарати. Друг метод за облекчаване на симптомите, е изстудяването чрез компреси или лед, увит в кърпа.

Ако сме притеснени относно здравословното си състояние при наличието на подобни оплаквания, задължително преди да предприемем каквото и да е лечение, трябва да се консултираме с дерматолог, за да сме сигурни, че се касае точно за слънчева екзема.