Тебе думам Орешарски, сещай се Станишев

Разграничете се от "Атака" зоват евросоциалистите

Лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода призова българското правителство да се разграничи от политиката на "Атака".
На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан - дали не легитимира сътрудничеството на правителството с "Атака" заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. "Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с "Атака". Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. "Атака" не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", каза Свобода.

Ханес Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Ситуацията в България след изборите на 12 май ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията днес следобед след дебата за Унгария. Темата за България беше добавена в дневния ред по искане на групата на ЕНП при откриването на сесията. Разискванията ще засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в страната.